gorovou1202151Като областен управител на област Ловеч съм крайно възмутена от начина, по който народният представител Димитър Горов е „посетил“ Областна администрация на 11 февруари, предвождащ група млади социалисти. Поводът – връчване на декларация до Председателя на Народното събрание, Президента и Председателя на Министерски съвет във връзка със събитията в Украйна. След завръщането ми от участие в редовното заседание на Министерски съвет ми бе докладвано случилото се през деня в мое отсъствие. В духа на прозрачността на институцията съм длъжна да информирам, още повече „посещението” беше отразено от местни и национални медии.

Областна администрация е държавна институция с утвърдени правила. При влизане в сградата Димитър Горов е отказал да се съобрази с тези правила и да изслуша служителя от пропуски. Минавайки покрай него и размахвайки лист /вероятно декларацията!/ той е заявил, че „като народен представител никой няма право да ме спира“ и без да представи намеренията на групата директно се е отправил към кабинета на Областен управител. Без дори да почука, той е връхлетял вътре, като е започнал „представлението си“. В същото време зам.-областният управител Драгомир Кавалски е бил в кабинета си в очакване да посрещне народния представител и придружаващите го лица.

 

Уважаеми г-н Горов,

ако бяхте спазили добрия тон и бяхте представили на охраната Вашите намерения, ако бяхте дали възможност на служителя да информира зам.-областния управител за Вашето посещение, ако бяхте информирали придружаващите Ви, че официални работни документите в Областна администрация не се драскат с лозунги, щях да повярвам в искрените Ви намерения да се обявите против война в Украйна. Вие не сте го направили, а това затвърждава у мен и колегите ми усещането, че посещението Ви е имало само една цел – да си произведете „новина“ с евтина ПР-акция. И ако и други народни представители са предвождали „четите” си при театрално нахлуване в други институции, като Министерски съвет и Националната телевизия, то поне са го правили във време, когато Народното събрание не е заседавало, като оставям настрана изборът Ви на ролеви модел.

Още повече декларацията, която получих, е с адресат институции в София, където волята на Вашите избиратели е постановила да бъдете във вчерашния ден. Не виждам нито една причина да внесете в Областна администрация Ловеч документ, който можете лично като народен представител, ако бяхте на работното си място в Парламента, разбира се, да внесете и до Председателя на Народното събрание, и до Президента на Република България, и до Председателя на Министерски съвет. Г-н Горов, когато пътувате от Ловеч за София Вие през Варна ли минавате?!

 

Областна администрация е отворена институция. В изпълнение на своите задължения областният управител и екипът му имат ангажименти и извън сградата. Това не е основание да се хвърлят обвинения „Почнаха да бягат!“. Важно е и ние, и Вие да изпълняваме задълженията си отговорно. Като областен управител да мога да разчитам на подкрепата на всички народни представители за решаване на един или друг проблем на областта. Разбира се, преди всичко очаквам те да имат добро възпитание и отношение към институциите в страната и правилата в тях.

 

Що се отнася до декларацията, която БСП ритуално е връчила вчера, оставам с впечатлението, че целта й е изключително политическа, с натрапчив привкус на циничност. Когато хората в Украйна, включително и българите, изпитват ужаса на войната, е най-малкото неетично да употребиш човешката трагедия за шумно задоволяване на партийни интереси. Дипломатическо разрешаване на конфликта, за което се отправя призив, изключва публични демонстрации, изявления и внушения за въвличане на България в конфликта, още повече от представител на българския парламент. Но дипломацията е фина наука. Всяването на паника у обществото е далеч от отговорното поведение на политиците. И за политиката, казват, че е висш пилотаж, а популизмът не е техника за безопасно летене. Преди да се сети Димитър Горов да поведе социалистите в Ловешка област в защита на българите в Украйна, Министерството на външните работи вече бе инструктирало посолството ни в Киев и генералното консулство в Одеса за ускорено и облекчено издаване на визи на хората с български етнически произход. В момента съвместно с Българския червен кръст се организира изпращането на хуманитарна помощ за хората от районите на военни действия. Министърът на външните работи Даниел Митов нееднократно посочи, че техните проблеми в условията на военни действия в страната, особено по отношение на обявената мобилизация, са поставени на различни равнища, включително на Съвет на ЕС, предстои въпросът да бъде обсъден и при скорошна визита на украинския министър на външните работи Павло Климкин. Всичко това само потвърждава направеното от нашето правителство за облекчаване на положението на нашите сънародници в Украйна до намиране на благоприятен изход от ситуацията.

 

Ако народният представител Димитър Горов бе на работното си място вчера, както и ако беше политик и гражданин, а не партиец, той щеше да е информиран за действията и позициите на българското правителство. Вместо да събира отрудени и изплашени от думата война хора в центъра на града, би ги успокоил, че с усилията на световната общност се прави всичко възможно за намиране на мирен изход за Украйна – позиция, заявена преди дни тук в област Ловеч и от Министър-председателя Бойко Борисов.
 

Д-Р МАДЛЕНА БОЯДЖИЕВА,

Областен управител

на област Ловеч

 

2 коментара

  1. Тази женица явно си няма работа та се занимава с Горов. Няма друг проблем на областта, по който да е изказала толкоз много приказки досега.
    Или може би Кавалски се е уплашил та тя го брани.

Comments are closed.