litex2910141Като кмет на Община Ловеч изразявам своята тревога и искрена загриженост за съдбата на отбора, който е най-голямата спортна слава в нашия град. Макар да съм поела поста отскоро, аз отдавна съм съпричастна на спортната емоция и не мога спокойно да наблюдавам сегашната ситуация, която може да се определи като кризисна.

Вече цял месец спортната общественост се вълнува от неясната съдба на ловешкия отбор „Литекс“. Във въздуха останаха да висят въпросите към отговорните фактори, а отговор няма.

Всички питаме – ще останат ли нашите момчета в А група?

Вместо да се реши този въпрос, сигналите стават все по-объркани. След поредното отлагане на заседание на Изпълнителния комитет на Българския футболен съюз, насрочено за 13 януари, остана и чувството на подигравка с нас. Оправдаха се, че част от състава на Изпълкома бил имал „други служебни ангажименти“.

Няма по-голям ангажимент на тази институция от грижата за качествен и високо професионален футбол!

Голямата част от авторитетите и наблюдатели на родния футбол вече публично се изказаха по нашия казус. Тяхната позиция е категорична – те искат оставането на ловешкия отбор в А – група.

И са прави. Помислете какво ще представлява тази група без ловешкия „Литекс“? При условие, че други два столични отбора вече изпаднаха, макар и по коренно различни причини.

И без да съм специалист по спорта, мога да ви кажа в какво ще се превърне А – групата.

Без четирикратния носител на Купата и победител в Шампионата тя ще загуби един от главните си герои.

победител в Шампионата?

ата и наата и навеч, както съм заявявала и друг път, ще направя всичко възможно отборът да запази своя Ще остане без интрига, нивото ще тръгне надолу, феновете ще останат без капчица интерес. Такъв футбол ли искаме?

Нека не зачеркваме с лека ръка един от малкото успешни модели в българския футбол и спорт!

А какво ще представляват представителните национални състави без нашите мъже и юноши?

Има и друго – академия „Литекс“ се утвърди като футболен център на младите таланти. Десетки от тях тръгнаха от люляковия град и сега играят по световните терени и разнасят името на Ловеч.

Знам, че любителите на конспирации имат обяснение за всичко. Но и зачестилите атаки от определени медии и финансови групи към всичко с ловешка марка е видно отвсякъде.

Както съм заявявала и друг път като кмет на Община Ловеч, за нас е важно отборът да запази своя интегритет, просперитет и да продължи славната ловешка традиция.

А най-вярното решение може да бъде само едно – „Литекс“ , един от водещите клубове в родния футбол през последните 20 години, да бъде оставен в елитната футболна група. В името на спорта, в интерес на най-великата игра и на Негово величество зрителя.

Затова днес искам да Ви попитам:

Имаме ли сили, кураж и вяра да подкрепим в тази бюрократична битка нашия отбор, както и неговия почетен президент?

Моят отговор е да!

Сега бих искала да чуя и Вашия.

 

Корнелия Маринова,

кмет на Община Ловеч

9 коментара

  1. Здравейте, г-н Заверджиев!
    Прясната, пареща новина от ул. “Иван Асен Втори”: изпълкомът на БФС няма право да преразгледа решението на Дисциплинарната и Апелативната комисии за изваждането на „Литекс“ от А група.

    Това, което питах и аз: има ли някъде в правилници, наредби и прочие бумаги текст, позволяващ на БФС да отмени решението на своята ДК. Ами, както се оказа, не, няма.

    Още политика: Боби Михайлов остана без своите патрони в УЕФА, прибраха ги на топло, и сега момчето е по-тихо от водата, по-ниско от тревата. Не смее да нарушава, че както са ги нагънали тези футболни “администратори”, ще вземе да го отнесе и той.

    Ех, Мистър, хотел на этот раз справиться получше, но снова получилось как всегда.

  2. Ех, забравил бях тия ваши словесни битки…. То имаше и форум тогава, де…Сега всеки пише от къде ли не в този сайт и не можеш да схванеш какво става и какво се коментира..Един директно от фейсбук, друг под статията с профила си от фейсбук и трети в самия сайт …

  3. Уважаеми г-н Заверджиев, радвам се, че толкова присърце приемате проблемите, свързани с ПФК Литекс. Уважавам Ви като гражданин, човек, приятел. Затова нека не водим един безсмислен спор относно материя, в която най-добре ще се ориентират юристи, които се занимават с това от години. Единственото, което исках да прочета, е член, който позволява на някого да отмени решение на ДК към БФС. Такъв не видях.
    А че решението ще е политическо, е ясно на всички, които малко от малко следят случващото се в държавата и борбите за преразпределяне на наследството на КТБ. Почетният е едно от действащите лица, видимо застанало при това откъм губещата страна. Едва ли противниците ще пропуснат да използват срещу него и в своя полза така удобно подадената им висока топка.

    Хубав ден! Довечера ще се запознаем с поредното решение на казуса, базирано на становището на “временната експертна комисия”.

  4. Относно позицията на г-жа Корнелия Маринова, Кмет на Община Ловеч моят отговор е: ДА! ПОДКРЕПЯМ в тази бюрократична битка нашият отбор, както и неговия почетен президент!

    1. Данчо, нали сте на изборните си позиции, за да давате пример как се спазват закони, правила, наредби? С тези си думи заедно с г-жа Маринова се държите като дечица в детската градина, а не като политици и зрели управници. 🙂

      П.П.: Почетен не означава непременно почтен.

    2. debelaka, за какви точно закони и закононарушения говориш? БФС не се е произнесъл още официално по казуса, но ти ми дрънкаш разни квалификации, ама си объркал адресантите. Като дете в детската градина се държи твоя патрон Радан Кънев, драги ми debelaka или по въпроса мълчим, като ….. защото е по лесно там по ‘селяните’ да плюем, кога ти стана софиянец, кога взе да разбираш от почтеност или е много почтено ти да си хем в опозиция, хем в управлението и то едновременно.. Ашкулсон, машала бе пезевенк.

    3. Нещо си се объркал, приятелю. Аз не се казвам Радан, и фамилията не ми е Кънев. а фамилията на патрона ми съвпада с моята. 🙂 И не се казвам Бойко, нито пък Борисов, за да си меня мнението по няколко пъти на ден според ситуацията. 🙂 Не съм и непрестанно по “белите магистрали”, както патроните на някои от замесените в случая.

      За своята дейност в БФС има назначени комисии. Те си казаха своята тежка дума относно грешната постъпка на ръководството на футболния клуб (аз вярвам на написаното в медиите, че то е тяхно и не е консултирано с почетния) още през декември 2015 година.
      Сега се очаква взето по втория начин “политическо” решение. Такова не е предвидено в дисциплинарния правилник на БФС. Поне аз не намерих член, където да е записано черно на бяло, че ръководството на БФС може да отменят решенията на Дисциплинарната комисия. Потвърдени от Апелативната.

    4. Съгласно Дисциплинарния правилник на БФС за сезон 2015/2016 г. член 28. (1) За напускане на терена от група състезатели или от целия отбор, довело до прекратяване на срещата, на напусналите състезатели се налагат наказания – ССП за 1 (една) година, считано от датата на провинението и глоба в размер на две хиляди и петстотин лева на състезател. Отборът се изважда от групата, а на ФК се налага
      имуществена санкция в размер на двадесет хиляди лева.
      Изречения второ от цитирания по горе чл.28 ал.1 не кореспондира с определените от УСТАВА НА БЪЛГАРСКИ ФУТБОЛЕН СЪЮЗ дисциплинарни наказания. Дисциплинарно наказание «изваждане от групата» не разписано в чл.71 ал.1 от Устава съгласно, който за нарушения, които са извършени при или по повод осъществяване на тяхната дейност в системата на БФС, на разпоредбите на Дисциплинарния правилник или на другите вътрешни актове на БФС, на футболните клубове-членове могат да се
      налагат дисциплинарни наказания, от което може да се направи заключението, че дисциплинарната комисия няма правно основание да изважда отбор от групата.
      Съгласно чл.71 ал. 1 т. 13 от устава дисциплинарното наказание е «преместване на отбор в по-ниска група или ниво», а не разписаното в Дисциплинарния правилник «изваждане от групата». Дисциплинарния правилник с чл.28. чл. 1 предвижда «изваждане от групата», но не урежда въпроса, къде се премества отбора за нарушение на чл.28 от Дисциплинарния правилник.
      От всичко казано до тук може да се направи заключението, че съгласно Дисциплинарния правилник Дисциплинарната комисия няма право и правно основание да налага наказание съгласно устава «преместване на отбор в по-ниска група или ниво», тъй като такова наказание не е предвидено в Дисциплинарния правилник, там е предвидено наказанието «изваждане от групата», което наказание е в нарушение на УСТАВА НА БЪЛГАРСКИ ФУТБОЛЕН СЪЮЗ.
      Кой трябва да вземе решение по казуса?
      Съгласно УСТАВА НА БЪЛГАРСКИ ФУТБОЛЕН СЪЮЗ Чл. 49 т. 15. изпълнителният комитет взема решения по всички въпроси, които по закон или съгласно устава не спадат в правата на друг орган и следва ИК на БФС да приеме решение, тъй като комисиите нямат правно основание на «изваждане от групата» съгласно Дисциплинарния правилник. Нещо повече, след като в Дисциплинарния правилник не е предвидено наказанието «преместване на отбор в по-ниска група или ниво» то ИК на БФС няма правното основание да премества отбора, а само да глоби президента на отбора съгласно чл.28 ал. 2 от Дисциплинарния правилник.
      С две думи единственото законосъобразно решение може да бъде прието е глоба на президента, а за приемане на всяко друго решение просто няма правно основание.

      Уважаеми debelaka, моля те да се въздържаш от квалификации, като”Сега се очаква взето по втория начин „политическо“ решение.” само защото ти не си намерил “къде е записано черно на бяло, че ръководството на БФС може да отменят решенията на Дисциплинарната комисия.”
      Ами, то го има черно на бяло в Устава на БФС, ти го търсиш в дисциплинарния правилник на БФС, където по дефолт няма да го намериш.

      debelaka, още веднъж ти казвам, като ти го казах и на 17-ти януари: ” БФС не се е произнесъл още официално по казуса, но ти ми дрънкаш разни квалификации, ама си объркал адресантите.”

      debelaka, много те моля, приятелю, когато влизаш в спор с мен се подготвяй по сериозно, защото те имам за интелигентен човек, а с коментарите си по горе ме караш да си променям мнението си за нивото на твоята интелигентност.
      Желая ти усмихнат и успешен ден!

Comments are closed.