По повод разпространен видеоклип с ученическо изпълнение на песен на Азис на 15 септември в двора на училище, пресцентърът на Община Ловеч заявява:

Не е изпълнявана песен на Азис в присъствието  на кмета на Община Ловеч Корнелия Маринова по време на откриване на новата учебна година на 15 септември в Професионалната гимназия по икономика, търговия и услуги (ПГИТУ) в гр. Ловеч.

Не е било включено изпълнение на песен на Азис в тържествената програма за първия учебен ден във въпросното училище.

По време на изпълнението на въпросната песен не е присъствало  нито ръководство на гимназията, нито учениците.

Въпреки тези очевидни факти, редица електронни медии свързаха две различни събития и подведоха аудиторията си, като повярваха на първите злонамерени коментари във Фейсбук. Откровената лъжа, че кметът на Ловеч е участвал в подобна безвкусица, може да устройва само някои хейтъри, но е много далече от истината.

А истината е, че клипът е правен почти един час след приключване на тържеството, когато кметът Корнелия  Маринова се намира вече в друго училище.

В двора обаче присъства Мария Лилова, директор на Център за деца със специални образователни потребности (Помощно училище „Васил Левски“) с част от нейните ученици.

Тя с телефона си снима клипа, който е поздрав за нея (ясно се чува „Поздрав за Мария…“) и тя лично го е качила в мрежата.

„Грешката е абсолютна моя. Клипчето го направих за лична употреба, детето, което пее, е талантлив ученик на гимназията и ме помоли да му го изпратя. Стана техническа грешка и страшно недомислие от моя страна“, призна вината си Мария Лилова в пряко предаване по Нова телевизия на 16 септември.

Тя поднесе извиненията си на директора на Професионалната гимназия по икономика, търговия и услуги Пенка Драганска, че с действията си е позволила да се вкара училището й в този скандал.

Въпреки тези извинения кметът на Община Ловеч счита, че случаят е показателен за липса на вкус и усет за значимостта  на 15 септември. Мария Лилова като директор на държавна институция е проявила недопустима грешка, като или подценява значимостта на социалните мрежи, или е действала злонамерено. При всички случаи тя като ръководител на звено е проявила институционална незрелост и немощ, некомпетентност и лекомислие. Най-обидното е, че случаят даде възможност да се говори за нашето образование като за „чалгаризирано“, което е дълбоко невярно и кметът на Община Ловеч никога няма да приеме подобни обобщения.

Този видеоклип, заедно с организирания в същия ден родителски скандал в една детска градина, могат да се разчитат и като несполучлив план за проваляне на празника на 15 септември. За радост тържествата навсякъде преминаха успешно и озариха дворовете на ловешките училища с много песни, танци и усмивки. И без чалга, естествено