kmarinova2412151През последните дни възникна определен обществен интерес към създаването на нова общинска структура за горските територии и съответно смяната на нейния ръководител. Сблъсъкът на интереси пролича още по време на извънредното заседание на Общинския съвет на 9 март, а по-късно отекна в някои медии и социалните мрежи.

Този интерес не е случаен – много години там, в общинските гори, управляваше един и същ човек.  Това е човекът, който сега си тръгва. Човекът, който сменяме, е олицетворение именно на модела, срещу който се борим.

Тази смяна става по напълно законен начин, по правилник, с легитимно решение на Общинския съвет. Това са самостоятелни решения на съветниците. Въпросният нашумял случай не е нито инцидент, нито някакво нарушение. Просто винаги с горските територии вървят и големи финансови интереси.

Но преди да се спрем на този случай, искам да припомня нещо, което опонентите удобно забравят.

Избрана бях за кмет по волята на по-голямата част от избирателите в Община Ловеч. Хората ми гласуваха доверие с надеждата да изчистя общината от един порочeн модел – моделът „Казанджиев“.

Други хора от различни партии пък бяха избрани за общински съветници, за да взимат решения с вишегласие.

Припомням още, че при демокрацията  действа един железен закон – трябва да се подчиниш на мнозинството. Затова смяната не е никакво „извиване на ръце“, това е законна процедура. Битката на опозицията  беше за едни 14 дни отсрочка, която не им дадохме поради големите ни съмнения. Нямаме време за отлагане, протакане, процедурни хватки.

Общината не е разследващ орган и няма да раздаваме присъди. Но можем, трябва и ние реагираме на общественото настроение, а то е негативно към досегашната практика. Ще припомня само случая с една изсечена гора в Лисец.

Изглежда  някои кръгове в Ловеч не им се иска да вярват, че сме,  и ще продължим да бъдем решителни в смяната на модела. Именно тези кръгове пускаха слухове, че бившият кмет ще става мой заместник-кмет. Не са познали досега, няма да познаят и утре.

В цялата страна днес  се вдига пречистваща вълна, която отхвърля  корупцията и озонира обществото. Ловеч не е по-различен от останалите  големи областни градове. Ловеч вече не е онази „червена крепост“. Ние имаме цялата подкрепа на сегашното правителство и отговаряме на обществените нагласи и интерес.

Сигурни сме, че имаме подкрепата на нашите избиратели и на всички демократично настроени граждани.

5 коментара

  1. Кой е Пенчев? Къде го прочете това име? Никъде не е споменато в текста по-горе.

  2. Този Пенчев не беше ли първенец по получаване на пари от граждански договори?

  3. Как се бори статукво? Ами като се бориш сам със себе си.

    ОБЩИНСКИ СЪВЕТ – ЛОВЕЧ

    Препис-извлечение от
    Протокол № 13/31.07.2012 г.

    Р Е Ш Е Н И Е № 173
    от 31 юли 2012 година

    Относно: Избор на форма на управление на горските територии – собственост на Община Ловеч.

    След като обсъди предложение с вх.№ ОС-611/12.07.2012 г. от кмета на Община Ловеч, взе предвид т. 17 от становище с вх.№ ОС-644/26.07.2012 г. на постоянната комисия по устройство на територията, комунални дейности и околна среда; т. 16 от становище с вх.№ ОС-641/26.07.2012 г. на постоянната комисия по бюджет и финанси; т. 20 от становище с вх.№ ОС-642/26.07.2012 г. на постоянната комисия по правно-нормативни въпроси; на основание чл. 21, ал. 1, т. 8 от ЗМСМА, чл. 181, ал. 1, т. 3 и ал. 2 от Закона за горите; след проведено поименно гласуване съгласно чл. 27, ал. 5 от ЗМСМА, с 25 гласа „за”, без ”против” и без „въздържали се”, Общинският съвет-Ловеч

    Р Е Ш И :

    1. Управлението на горските територии-собственост на Община Ловеч да се осъществява от физическо лице, вписано в публичните регистри по чл. 235 и 241 от Закона за горите, въз основа на договор.
    2. Възлага на Кмета на Община Ловеч да сключи договор с инж. Станимир Минков Пенчев, регистриран за упражняване на частна лесовъдска практика с Удостоверение № 360/23.01.2004 г., за управлението на горските територии-собственост на Община Ловеч за срок от една година.
    Препис от решението да се връчи на Кмета на Община Ловеч за сведение и изпълнение.

    ПРЕДСЕДАТЕЛ : ( П )
    (КОРНЕЛИЯ МАРИНОВА)

    ГЛАСУВАЛИ: 25
    ЗА: 25
    ПРОТИВ: 0
    ВЪЗДЪРЖАЛИ СЕ: 0

    32 Корнелия Маринова ГЕРБ ЗА

  4. “През последните дни възникна определен обществен интерес към създаването на нова общинска структура за горските територии и съответно смяната на нейния ръководител. ”

    Добро утро, како Пено! Как така хем структурата е нова и се създава, хем ще се сменя съществуващ ръководител? Последно, нова ли е или е старият бардак с нова Маман?

    “Този интерес не е случаен – много години там, в общинските гори, управляваше един и същ човек. Това е човекът, който сега си тръгва. Човекът, който сменяме, е олицетворение именно на модела, срещу който се борим.”
    Защо не е написано кой е човекът, г-жо Кмет? Това не ви е махленска сбирка, Вие като “избрана бях за кмет” сте длъжна да бъдете ясна и категорична и да назовете всяко нещо с името си.

    “Избрана бях за кмет по волята на по-голямата част от избирателите в Община Ловеч.” Каква мазна лъжа. Вие сте избрана за кмет от по-голямата част от ГЛАСУВАЛИТЕ НА БАЛОТАЖА ИЗБИРАТЕЛИ. При активност от 50% сте избрана от около ЕДНА ЧЕТВЪРТ от имащите право на глас. НЕ ГО ЗАБРАВЯЙТЕ, г-жо Кмет на Община Ловеч.

    “Припомням още, че при демокрацията действа един железен закон – трябва да се подчиниш на мнозинството.” Аз пък ви припомням, че демокрацията се крепи на 6 (ШЕСТ) принципа. Принципът на болшинството е само един от тях, като при консенсусната демокрация, каквато е съвременната демокрация, е строго валидна постановката „демокрацията е власт на болшинството, което уважава правото на малцинството”.

    И нещо от мен. Това, че някой е избран или назначен на определена позиция не означава, че той автоматично се е превърнал в най-умният и знаещ човек. Затова бъдете много внимателна, когато се опитвате да поучавате своите “поданици”. Литературната ви “творба”, публикувана тук, е слаба, пълна с неточности, неуместни определения, нескромна и обидна за четящите я най-вече с неграмотно написаните, зле структурирани и често недовършени изречения.

Comments are closed.