stadion2905121Публикувам позицията на група фенове на ПФК “Литекс”, която беше изпратена на редакционният имейл от Деян Якимов. Длъжен съм да направя уточнението, че от Националният фен клуб на “ЛИТЕКС” ще излязат със своя официална позиция в официалният фенски сайт www.1921.bg.

Ето и пълният текст:

“Със следното изявление ние, феновете на ПФК “ Литекс“ Ловеч, желаем да изкажем позиция и да зададем въпроси относно нестихващата буря от спекулации, лъжи, подмолни игри касаещи обединението на нашия любим клуб с ПФК ЦСКА.

Да, безспорно “А” група ще съществува без ПФК „Литекс“ Ловеч, отново ще има шампион, носители на купа и Супер купа на България, ще има участници в ЕКТ, но първенството ще загуби доза от своя чар.

Така ли ще се решават проблемите в страната – като погубим един от малкото правилно управлявани клубове?

Дълбоко уважаваме всеки един противников отбор, но това, което се пише е грозно и обидно. Обидно е както за нас, привържениците на ПФК „Литекс“ Ловеч, така и за тези на ЦСКА София. Никой истински и себеуважаващ се фен не би одобрил подобен род действия.

Хипотетично приемаме,че утре представителния футболен отбор на гр. Ловеч вече не е част от професионалния футбол в България – нима от това няма да загубят всички?! Къде гостуващата агитка ще може да се наслади на продукцията на любимия си отбор без да се притеснява от атмосферните условия? Колко отбора имат по-добра база, терен и стадион в страната? Колко стадиони имат осветление и предлагат добри условия на медиите, които излъчват мачовете на живо?

Нима през последните почти 20 години в едни от най-хубавите дербита не е участвал именно ПФК „Литекс“ Ловеч. Малко ли постигнахме за този период от време, не показахме ли на страната, Европа и света, че и в България може да има работеща школа, която да произвежда футболни таланти? Нужно ли е да цитираме имена? Мечтаем и желаем да има силни столични отбори, за да има хубави мачове, изпълнени със заряд и емоции.

От началото на съществуването на отбора винаги сме гледали да сме рамо до рамо със силни отбори, да се борим и съревноваваме с тях, и определено сме били достойни противници. За това и сега искаме силен ЦСКА София, но не за сметка на ПФК „Литекс“ Ловеч. Това не е решение на проблема!

Видно е, че сегашния формат на А група е неуспешен, не само, че не внесе повишаване на качеството на футболната продукция, а напротив – отчита се явен регрес. Никой ли не осъзнава, че не може да има първенство без „другите отбори“, онези от провинцията? С кого ще играе ЦСКА София ако не съществува Литекс Ловеч. Днес ще Литекс, утре кой, може би някой друг отбор от А група?

Господа ръководители, държането на феновете в неведение минава всякакви граници – това е обидно за нас, погубва ни и дори води до междуличностни скандали помежду ни.

Винаги сме подкрепяли ръководството на клуба, защитавали сме го, обичаме го. Ние също имаме своята гордост, чест и безмерна любов, за това призоваваме факторите в отбора ни да излязат със становище около случващото се с клуба. Едва ли някой от вас може да си представи каква е болката само при евентуалната мисъл за убиването на най-хубавото нещо, емблемата пред България и Европа на гр. Ловеч.

Много от нас бяха юноши (същите, които за онова време тренирахме в Литекс на игрището покрито със сгур), други бяха деца, но все още помним как през 2002 г. организирано посещавахме църковните храмове в града, молейки се за успешното възстановяване и оздравяване на един наш любим футболист,нашия капитан,настоящ главен мениджър, пострадал при нелеп инцидент, довел до края на неговата футболна кариера.

Това е семейство, ние сме неразделни и завинаги сме емоционално свързани с въпросния човек, с клуба, с отбора.

Гордеем се от 4-те си титли, 4-те купи на България, спечелената Супер купа на страната, достигането на два пъти до 1/16 финали в турнира за Купата на УЕФА!

ПФК „Литекс“ Ловеч беше първия провинциален тим променил в дългосрочен план двуполюсния за българския футбол модел, ПФК „Литекс“ Ловеч беше първия нестоличен отбор спечелил 4 шампионски титли на България, ПФК „Литекс“ Ловеч е бил и продължава да бъде първи в редица неща, но най-важното е, че е пръв и единствен в сърцата ни! Помним тези успехи и никой никога няма да може да ни ги отнеме! Те са оранжеви и завинаги остават в историята на град с традиции, град с горди привърженици!

Обичаме, уважаваме и дълбоко вярваме в безмерното себеотрицание и любов на семейство Ганчеви към ПФК „Литекс“ Ловеч! Всички сме убедени, че приказката не свършва така, никой не вярва в този грозен сценарии на евентуален филм на ужасите! Ще изтърпим с мъка и тези дни, седмици, месеци на лоши слухове, ще ги изстрадаме, но дълбоко молим нека никога повече не ги преживяваме!

 САМО ЛИТЕКС ЛОВЕЧ!

5 коментара

  1. Авторът има право на този коментар и е хубаво, че сте го споделили, защото е бил селектиран за юноши Литекс лично от Димитър Пенев.

Comments are closed.