Скъпи съграждани!

Драги гости на Ловеч!

С гордост и достойнство отбелязваме 109 години от историческия манифест, с който България окончателно отхвърли зависимостта си от Османската империя. На 22 септември 1908 г. в известната Иван-Асеновата черква “Св. 40 мъченици” във Велико Търново е обявена нашата независимост. Така младото княжество категорично отхвърля договорките между Великите сили и по мирен начин реализира своите центростремителни родолюбиви желания.

Забележително е с какъв замах България се откъсва от орбитата на Османската империя. Това е един успешен дипломатически и държавнически акт на Демократическата партия начело с Александър Малинов.

Днешният официален български празник припомня, че народът ни винаги е показвал решимост в отстояването на правата си. Сега сме в групата на преуспелите държави, обединени в Европейския съюз. Това се дължи на непрекъснатия ни стремеж да бъдем политически, икономически, финансово и културно стабилна страна. Гордост и чест е за нас, българите, да сме част от едно голямо демократично семейство, в което независимостта е основополагащата ценност.

По повод празника Ви желаем здраве и успехи, просперитет и стабилност! Нека помним думите от историческия манифест:

Да живее свободна и независима България! Да живее българският народ!

 

Корнелия Маринова, Кмет на Община – Ловеч

Петър Цолов, Председател на Общински съвет – Ловеч