Поздравителен адрес до първия български космонавт Георги Иванов по повод рождения му ден изпрати днес кметът на Ловеч Корнелия Маринова.

„Изпращаме Ви сърдечни прегръдки от родния град, където всички пазят топъл спомен за полета на „Съюз-33“  на 10 април 1979 г. За нас този полет се нарежда сред примери на много други славни ловчалии, намерили свой начин и път за издигане престижа не само на Ловеч, но и на българската нация. Пожелавам Ви крепко здраве и благоденствие за Вас и Вашите близки хора“, се казва в поздравлението.

Георги Иванов е роден в Ловеч на 2 юли 1940 г. в семейството на Анастасия Какалова и Иван Иванов Какалов. Родната му къща е запазена и днес в Архитектурно-историческия резерват „Вароша“.

На 1 март 1978 г. Георги Иванов e избран за космонавт във втората група от програмата „Интеркосмос“ на СССР. Обучава се в Център за подготовка на космонавти „Юрий Гагарин“. На 10 април 1979 г., в 20 часа и 34 минути московско време е изстрелян в орбита около Земята космическият кораб „Союз-33“ с командир на полета Николай Рукавишников.

Поради техническа неизправност корабът не успява да се скачи с орбиталната станция „Салют-6“: Сближаването на кораба и орбиталната станция протича с по-висока от разчетената скорост, поради което системата за управление включва коригиране на скоростта. По време на корекцията прогаря едната страна на горивната камера на основния двигател. Скачването се оказва невъзможно. Николай Рукавишников получава припадък. През целия драматичен полет пулсът на Георги Иванов остава нормален и не се променя. Корабът приземява Георги Иванов. Днес спускаемият апарат на „Союз-33“ се съхранява в Музея на авиацията в авиобаза „Крумово“ край Пловдив.

Георги Иванов е народен представител в Седмото велико народно събрание (1990 – 1991). Почетен гражданин на Ловеч  от 1979 г.