poklonenie24041330Павлин Иванов

24 години, една част от ловчалии свеждат глави пред жертвите на комунистическия терор. 24 години, в студ и пек, лагерници, свободомислещи хора, граждани, изминават пътя до лагера на смъртта „Слънчев бряг“ край Ловеч в организираното от СДС Ловеч шествие-поклонение . 24 години, обществото ни не се е помирило с миналото, а виновните все още не са намерили сили да поискат прошка.

Група хора, даващи си ясна сметка, че миналото не трябва да се забравя за да не се повтаря никога повече, свеждат глави пред паметта на изтребените без съд и присъда българи. В събота, за 24-ти път под скалите на „Слънчев бряг“ паметта за душите на мъртвите обеди духът на живите .

Поклонението започна с заупокойна панихида, която беше отслужена от четирима свещеници. В своите речи, представители на политическите партии от десницата осъдиха злодеянията на комунистическият режим и призоваха никога да не бъде забравяно случилото в миналото тук, на „Слънчев бряг“, край Ловеч.

„Дълбоко в душите си всеки един от нас като демократ и като християнин иска да даде прошка за това, което е извършвано тук от убийците, иска да забрави тази срамна страница от българската история, но няма как да дадем прошка, тъй като тя не беше поискана от нас.

Нека никога не забравяме тези хора, които са оставили костите си тук. Надяваме се, че нашите представители в следващия парламент ще направят така, че тези страници от българската история влязат в учебниците по история.”, каза в своята реч лидера на СДС Ловеч Георги Митев.

Венци и цветя  в памет на жертвите на комунизма поднесоха НИС на СДС, от областния и общинския съвет в Ловеч, от областния и общински съвет на СДС в Плевен, от партия „Обединени земеделци”, ДСБ, ГЕРБ, от името на евродепутата Андрей Ковачев (ЕНП/ГЕРБ), Независимото дружество за защита правата на човека, Съюза на репресираните, граждани.

7 коментара

  1. Author

    Уважаеми коментиращи, ще припомня, че не съм журналист, нямам абсолютно никакви претенции за професионализъм, грамотност и т.н. Сайтът е безплатен за всички читатели, достъпът е свободен, а дали ще го ползвате или не е ваш личен избор.
    Да припомня, че в Ловеч има други медии, които се списват професионално, от завършили журналистика уважавани личности и имате възможност да се информирате, коментирате и споделяте там.
    Моята лична констатация, без да искам да засегна никого е, че коментарите са съсредоточени върху правописа. За съжаление, мнения за случилото се през годините на социализма няма, а това според мен е важното в случая, но това е само мое лично мнение.

    Ако дори само това, че грешките ми са ви провокирали да изразите мнение си, мисля, че все пак е някакво начало на публично говорене, независимо, че е под сериозна тема.

    Не забравяйте, че вие избирате къде и какво да четете. “Ловеч днес” е само едно от многото предложения.

    Хубава вечер!

    С уважение
    Павлин Иванов

  2. Сергей, като си се захванал да нищиш, остава да ми обясниш и кой е обединителят – духът, или паметта? И недей да ми казваш, че " Който може и иска, ще го разчете…", защото така просто е недопустимо да се пише. Никой не е длъжен да гадае, а гадаенето не води до информираност. Моето мнение е, че , когато става дума за професионално занимание , това "бързал", "гладен", "спал" е неподходящо.

    1. Цялата ни нещастна България е пълна с такива "професионалисти" … и не от скоро… Затова сме и на този хал…Лошото е, че все повече "изпълзяват" към върха…

    2. И за да не сме на този хал, давайте да издигнем неграмотността в култ!!!! Как може да да се допуснат две грешки в едно изречение, и то в заглавието и още имате очи да спорите и да плюете!!! Аз ще ви кажа защо сме на този хал, защото допускаме неграмотници като вас да се безочливи и нахални!

  3. Ще бъде ли любезен авторът да ми преведе заглавието на статията? Духът и паметта нещо си правят, обаче не е ясно кой на кого какво. Иначе с текста под него е описано събитието, състояло се на 23-и т.м. в м. Върбовка.

    1. Искал човекът да напише: ОБЕДИНИ…, но или е бил гладен, или е бързал,или е бил невниманелен, или администраторът на сайта е спал… Който може и иска ще го разчете, а за неграмотността на някои т.н. журналисти съм съгласен, но те са само представителна извадка на ширещата се безграмотност….

Comments are closed.