Подчертан интерес показаха зрителите на Канал 3 към участието на живо на кмета на Ловеч Корнелия  Маринова в предаването „Имате думата“ в четвъртък между 17 и 18 часа, съобщават от пресцентъра на Община Ловеч. Хора от цяkmtv209161лата страна питаха за Ловеч – интересът бе към състоянието на  града, развитието на туризма, на културата, образованието, както и какви проекти предстоят да се развиват.

Водещият предаването Александър Владимиров постави три основни теми  –  първата за новия закон за образование, по който гостът е работил в качеството си на депутат в предния парламент. Втората  – за взаимодействието на общините с НСОРБ, където Маринова е  председател на комисията за управление на европейските фондове, както  и за дейността й в Комитета на регионите в Брюксел, съставен от местни и регионални представители на изборни длъжности от 28-те страни. Третата тема бе за актуални въпроси на местно ниво.  

Туризмът е важен ресор и смятаме да го развиваме, отговори на зрителски въпрос Корнелия Маринова.

Относно състоянието на МБАЛ – Ловеч кметът каза: „Общината положи големи усилия, за да стартира процесът на преструктуриране и оздравяване на болницата, защото там имаме задължения за над 3 млн. лева. Благодаря на министрите Петър Москов, Владислав Горанов, на премиера Бойко Борисов, защото Министерският съвет взе решение за 800 000 лв. за стартиране процедура за изграждане на операционен блок. Проблемите там са свързани и с остаряла медицинска апаратура. Имаме нов съвет на директорите, поддържаме активен диалог. Болницата  има оздравителен план, с който поне е спрял процесът на натрупването на задължения“.

За днешното състояние на Община Ловеч кметът сподели:

„Искаме да  изпълним политиките, които обещахме на изборите,  но срещаме големи спънки по пътя на наследеното от предишното управление. То се оказа много по-тежко наследство, отколкото очаквахме. Затова влязохме в оня списък с 36 общини с тежко финансово състояние. Искаме да спре свободното падане на общината. Искаме икономически да укрепне нашият град.“

Корнелия Маринова припомни приетите от Общинския съвет Наредба за присъждане на клас Б на общината, което ще улесни инвеститорите, Програма за развитие на предучилищното и училищното образование в Община Ловеч, План за финансово оздравяване на Община Ловеч – документи, които чертаят възможности за прогрес.

Отделно внимание бе отделено на побратимените градове и международни контакти.

Корнелия Маринова  подчерта, че догодина ще отбележим 830 години от Ловешкия мир, сключен с Византия и дал началото на Втората българска държава. Ловеч и Велико Търново ще си сътрудничат по този повод.

Сред богатите културни събития кметът подчерта предстоящият „Ловеч рок фест“ на 22 и 23 септември т.г. „Искаме всеки ден в града да се случват културни събития, ето тази вечер се открива изложба“, завърши гостът от Ловеч.