Протокол за намерения за сътрудничество между Община Ловеч и град Калиш, Полша, бе подписан по време на двудневната визита (24 и 25 ноември) на наша делегация в Полша. В състава й влизат кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова и председателят на Общинския съвет Петър Цолов, а поводът е покана от кмета на Калиш Грегор Сапински за церемонията по връчване на специалната годишна награда на името на Стефан Шолц Рогозински.
Документът бе подписан от кметовете Корнелия Маринова  и Грегор Сапински и предвижда сътрудничество между двата града в най-важните области – икономика, туризъм, образование и култура. С тази стъпка международните контакти на Ловеч се увеличават с още един град.

Град Калиш специално отбелязва с голям празник своя съгражданин Стефан Шолц Рогозински (1861–1896) – пътешественик, откривател  и изследовател на Африка и най-вече на Камерун.
В програмата участваха много организации, асоциации и образователни институции. Открита бе специална изложба, имаше среща с членовете на комисията за честване на годината на Стефан Шолц Рогозински в лицея “Николай Коперник”. На нея кметът Корнелия Маринова се обърна към домакините с думите:
„Знаем, че пътешествието ражда познание, а познанието – успех. Днес имахме възможност да попътуваме  с учениците, учителите и управата на Калиш по пътя на Рогозински. За да сме заедно и да сме по-силни, и по-мъдри!“
В съботната вечер се състоя концерт на филхармонията на Калиш, като специален гост беше Ричард Бона – световно известен басист от Камерун. „Това беше космически концерт на великия Ричард Бона с местната филхармония. Изключителен джаз!“, коментира Петър Цолов, председател на ОбС Ловеч.
Сред гостите бяха още началникът на Негово величество преподобният д-р Екока Молиндо, консулът на Република Полша г-жа Мирослава Етога, представители на посолството на Камерун в Берлин, както и на побратимени с Калиш градове, между които е и Ерфурт.

1 коментар

  1. Тази ще расипе и на поляците градът

Comments are closed.