Подписан е договор между Корнелия Маринова, кмет на община Ловеч, и проф. д-р арх. Веселина Троева, изпълнителен директор на Националния център за териториално развитие, за изработване  на Общ Устройствен План на община Ловеч. Събитието стана на 10 юли в кабинета на кмета на Ловеч.

Изпълнителят е определен след  проведена открита процедура за възлагане на обществена поръчка, като постигната стойност на плана  е 251 400 лв. при индикативна стойност 273 400 лв.

За да се разбере значението на този факт, трябва да се знае, че това е изключително важно събитие в живота на града ни. Изработването на такъв план се случва рядко и до голяма степен определя ползването на територията на общината, разположена извън населените места. Процесът на проектиране включва обществено обсъждане и представяне на проекта, чрез които гражданите могат да се информират за хода на проекта и да търсят защита на своите индивидуални интереси.

Общият устройствен план на община (ОУПО) на Ловеч  се съфинансира от МРРБ до 50 процента. Прогнозният период е 15-20 години, съобразно действащото законодателство.

 

ВЕРТИКАЛНА КООРДИНАЦИЯ НА ПЛАНОВЕТЕ

Съгласно действащото законодателство на РБ, общият устройствен план на общината доразвива идеите на Националната комплексна устройствена схема и районните устройствени схеми и създава оптимална структура за комплексно устройство и устойчиво развитие на урбанизираните територии, което се детайлира с общите устройствени планове на градовете и на селищните образувания.

ЦЕЛИ НА ОУПО

  • Анализ на съществуващото положение, завършва с диагноза
  • Прогноза
  • Определя общата структура на територията, и преобладаващото предназначение на съставните й части, местоположението и границите на урбанизираните територии
  • Определя общият режим на устройство на всяка от териториите, цели, мерки и изисквания за тяхното опазване, използване и развитие
  • Координира разположението на мрежите и съоръженията на техническата инфраструктура на територията на общината и връзките им с териториите на съседните общини и с инфраструктурни мрежи от национално значение
  • Определя начина на устройство и защита на екологично защитени или уязвими територии
  • Завършва с правилник за приложение

ЕТАПИ НА ПРОЕКТИРАНЕ

Предварителен проект – изработване до 140 дни с екологична оценка и оценка за съответствие

Съгласуване

  • експертни съвети
  • обществени обсъждания
  • становища на заинтересуваните централни и териториални администрации.

Окончателен проект до 50 дни.

СРОК ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ

Общо 190  дни  за двете фази на проектиране.

4 коментара

  1. Да забравим за зеления пояс около град Ловеч и плодородната земя- това е доказана практика на всички кметове от 1989 година до днес.

  2. дано да спрат да събират ТБО на земеделска земя…

Comments are closed.