lovechobshtina103121Уляна Ушева

Скоро ще се спусне завесата след края на този проект, по-известен като воден цикъл. Но преди това да се случи, става ясно, че Общината трябва да плати 424 хиляди за санкции, наложени от управляващия орган на оперативната програма „Околна среда”. За да се платят тези санкции /някои предпочитат термина финансови корекции/, новото ръководство на Общината подложи на обществено обсъждане поемането на кредит в същия размер. Но как се стигна до тук?

Прологът на тази пиеса върви по един друг проект – 635 880 лева за „Техническа помощ за подготовка на „Подобрение на ВиК мрежа на гр.Ловеч”, т.е. за разработване на необходимата документация за кандидатстване по оперативната програма. Този проект е завършен през 2011г. и средствата са усвоени.

Действие първо: Община Ловеч става бенефициент и съгласно договор от 29.05.2012г. с управляващия орган на оперативна програма „Околна среда” има право да получи безвъзмездно близо 7 милиона лева европейски пари, като се задължава и да съфинансира проекта със собствени средства.

Действие второ: Заради този проект за водния цикъл през есента на 2012 Общинският съвет гласува на кмета Минчо Казанджиев правото да подпише запис на заповед за 1 547 713 лева /друг финансов инструмент за поемане на общински дълг/.

Действие трето: обявени са четири обществени поръчки: основната – за изпълнение на строителните работи , за авторски и строителен надзор, за информация и публичност и за консултантски услуги.

Действие четвърто: За изпълнението на строителството са получени 9 оферти. Не е известно кои са останалите осем, но на 25.02. 2013г. е сключен договор за 6 934 868 лева с победителя „Обединение Инфраструктура Ловеч” и подобряването на ВиК може да започне. Макар че в обявлението за поръчката срокът на изпълнение е 13 месеца, в публикувания официално договор този срок липсва. Не става и дума за неустойки…

Като консултант е класирана фирма „Евроконсулт сел” за 70182 лв. , за авторски надзор – ЕТ „Век – Христо Иванов” за 6625 лева, за информация и публичност – ЕТ „Персонал консулт – Ганчо Попов” за 9843 лева.

Действие пето: Строителство със сериозни параметри – 6215 метра водопроводи, 6629 метра канализации, общо 700 сградни отклонения, един дюкер, съоръжение за фосфорна замърсеност на отпадъчни води… Всичко върви по мед и масло. Проектът се отчита за изпълнен през пролетта на 2015г.

Действие шесто: извършва се проверка на изпълненото и контролният орган на програмата установява 9 /девет/ нарушения на процедурата и налага санкции общо за 424 000 лева, които Общината трябва да плати.   Някои от нарушенията: неоснователно отстраняване на участници, неизчерпателно обявяване на критериите за подбор на изпълнителя, неспазване на срокове, сключен договор с участник, неотговарящ на изискванията…. И т.н. и т.н.

Епилог: Обсъжда се предложение за кредит, с който да се платят тези санкции.

На общественото обсъждане, в което участваха 7-8 общински съветници и още толкова граждани, избухна въпросът: Защо години наред Общински съвет Ловеч не е приел наредба за обществените обсъждания при поемане на дългове? Но както каза едно улично куче: Кое ли ми е наред, та и наредбата да ми е отпред…

Впрочем липсата на такава наредба в Ловеч никога не е била пречка за поемане на общински дългове. Например на 21.01.2015 са обсъждани два кредита – 800 000 лева за проект „Подкрепа за развитие на природни, културни и исторически атракции” и 224 723 лева за проект „Зелена и достъпна среда в Ловеч”. „Хорът” на общинските съветници на 26.02.2015 дава съгласие да бъдат изтеглени тези дългосрочни кредити, въпреки че Законът за общинския дълг забранява подобни решения да се взимат след изтичането на 39 месеца от избора на Общинския съвет. Този състав е бил избран на 23.10.2011г. Или към датата на взимането на решения срокът вече е изтекъл на 23.01.2015г. – още месец преди сесията на 26.02.2015г…

Но да се върнем към драмата „Подобряване на водоснабдителната и канализационна система на гр.Ловеч”.

КОЙ КОЙ е в тази пиеса?

Спечелилият поръчката изпълнител „Обединение Инфраструктура Ловеч” обединява две фирми „Каро трейдинг” и „Галчев инженеринг груп”, по-известни в югозападна България, особено в Дупница, Благоевград и Ресилово. Странно е, че въпросното обединение не е вписано и досега в Търговския регистър, а само в информационната система АПИС. И освен това е било вписано на 29.07.2013г. – т.е. няколко месеца СЛЕД подписване на договора за строителство. На практика, към момента на кандидатстването и сключването на договора такова обединение не е съществувало в правния мир. Въпреки това то е допуснато в конкурса и го печели…

„Каро трейдинг” има доста изяви – спонсор на ЦСКА, съдружие с Янчо Таков в „Хидро Славово” ООД. Няма лошо!

По-любопитна е трансформацията на Галчев – за 2 години сменя два пъти наименованието на фирмата си и накрая я продава на трето лице – Елена Таскова. Най-вероятно заради наложения от съдия-изпълнител Александър Цанковски запор за над 4 милиона… Кога и колко европейски и общински пари е получила тази фирма от ловешкия проект, не е публично известно. Както и не е известно спазван ли е линейният график и технологията при изпълнението на проекта. През 2014г. един ловешки инженер коментира, че след изграждане на канализационен колектор по една от улиците настилката първо е запечатана с асфалт, а после е разкопавано за сградните отклонения…

На обсъждането на 01.02.2016г. липсата на публичност на някои юридически и инженерни параметри на проекта беше обяснена със спазването на търговската тайна. Интересно, как тогава други общини в България публикуват официално протоколите си при избора на изпълнител, с обсъждане на критериите и параметрите на офертите? Особено когато става дума за проекти, важни за местната общност!

Е, след края на тази драма завесата ще се спусне. Но преди да затворим последната страница от пиесата, нека я прочетем цялата!

 

Уточнение: Цитираните факти са по данни на следните публични регистри: Агенция за обществени поръчки, Търговски регистър, правен портал Лекс, информационна система ДАКСИ и сайт на Община Ловеч.

1 коментар

  1. В статията има известни неточности.
    “ОБЕДИНЕНИЕ ИНФРАСТРУКТУРА ЛОВЕЧ” според Регистър БУЛСТАТ е Дружество по Закона за задълженията и договорите /ДЗЗД/, неюридическо лице, друг търговец по смисъла на ТЗ. Не е вписано на 29.07.2013г., както пише в статията.Тогава е датата на последната промяна. Реално е създадено на 17.10.2012г. Това обединение е неперсонифицирано гражданско дружество, създадено с договор между 2 или повече лица за обединяване на своята дейност и за извършване на съвместна дейност. Формата на неперсонифицираното дружество има специфичен статут, различаващ се от правния статут на юридическите лица, но по отношение на данъчната регистрация, осигуряване, то се приравнява към юридическите лица.
    На практика това “Обединение инфраструктура Ловеч” НЕ Е правен субект. ДЗЗД е вид договор между 2 лица /фирми/. “Обединението” в случая извършва дейности посочени в чл. 1 от ТЗ, а не е търговец и затова го няма в Търговския регистър. Ако някой реши да го съди ще трябва да го направи срещу двата субекта /филми/ поотделно. Много възложители на Обществени поръчки, като условие за фирмите, участващи в процедурата е да са регистрирали именно търговско дружество, и така “Обединения” като нашето не могат да участват. Но сред възложителите, които са поставили това изискване явно не е Община Ловеч и сега всички носим последствията. Предполагам служителите, допуснали такава обява за възлагане на обществена поръчка, в която хитро е изпуснат факта, че не може да участват такива дружества все още са на работа в Община Ловеч и е редно да понесат първи те отговорността за такъв..доста съществен пропуск..
    Може да им е наредено ли? Какво ми пука на мен след като плащам сега за такива “пропуски” от своя джоб?

Comments are closed.