akordeonkoncert2704141Две талантливи млади акордеонистки от класа по акордеон на Латинка Банева при Ловчанско читалище „Наука“ откриха концерта в Клуба на дейците на културата на студенти от Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ на 27 април.

Първа свири 8-годишната Иванеса Лазарова, която само преди дни се завърна с първа награда от Тринадесетия национален конкурс за акордеонисти с международно участие “Танцуващи клавиши“ 2014 в Нови пазара /24-26 април/. Петчленно жури с председател проф. Румен Потеров отсъди на малката изпълнителка максималния брой от 100 точки, нещо което е прецедент в историята на конкурса. Иванеса е ученичка в ОУ „Димитър Димов“ и от две години свири на акордеон при Латинка Банева.

Втората участничка в концерта – Михаела Хиткова, също постигна отлични резултати в конкурса „Танцуващи клавиши“. Шестокласничката в ОУ „Христо Никифоров“ е с втора награда.

akordeonkoncert2704143След момичетата на Латинка Банева започнаха виртуозните изпълнения на студентите на Добромир Митев, който е гл. асистент в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“. Втора поредна година той включва родния си град Ловеч в националното акордеонно турне на своите възпитаници. Сред студентите му е и ловчалията Мартин Йорданов, който е учил акордеон при Латинка Банева. Концертната програма на младите изпълнители бе посрещната с бурни аплодисменти. Сред публиката бяха изтъкнатите музикални дейци Нааби Али, Милко Михов, Георги Петков.

След концерта ловешката поетеса Цветанка Дочева прочете стихотворението си „Акордеонна магия“, което е написано като поетичен отзив от първия концерт на талантливите студенти в Ловеч миналата година. Младите хора върнаха жеста на поетесата и я поздравиха с акордеонен валс.

Акордеонът звучи по-силно в Ловеч, може би защото това е град с особена атмосфера, каза Добромир Митев. Той е възпитаник по акордеон на Димитър Цветков. Вярва в младите хора и техния талант, както и в духовната им мисия.

1 коментар

Comments are closed.