SONY DSC
SONY DSC

Жанина Илиева

Пловдивският поет Тодор Биков ще гостува на 28 май, четвъртък, от 17,30 часа залата на Клуба на дейците на културата в Ловеч с най-новата си стихосбирка „Стихослужения“. В лирико-философските сюжети на стихотворенията читателят ще открие голям творчески и интелектуален заряд, ясна гражданска позиция и нестандартна мисъл. Литературният критик Анжела Димчева, която е написала предговора към книгата, нарича стихотворенията на Тодор Биков „откровения“ – вулканични и дишащи. От своя страна авторът твърди, че самото заглавие „Стихослужения“ е показателно.

След пет стихосбирки доживях да се служи на поезията, а не да се опоетизира, посочи Биков. В творбите му няма нищо делнично, но все пак те са метафора на нашето ежедневие. И няма как да не бъде така – аз живея тук и сега, обяснява поетът. При всяко препрочитане на стиховете читателят открива в тях все повече и повече пластове. Така постепенно той достига до заключението на Анжела Димчева, че сътвореното от Биков е поезия на ръба на вселената.

Тодор Биков е поет, публицист, политолог, литературен и художествен критик, магистър по дипломация и международни отношения. Работи в Народното събрание на Република България като старши експерт в Комисия по вероизповеданията и парламентарна етика. Издал е стихосбирките „Звук от светлина” /1990/, „Високи съзвучия” /1998/, „Кристално наднебесие” /2003/, „Душа зад хоризонта” /2007/, „Стихослужения“ /2012/. Съставител е на манускриптивния сборник „Пловдивски поети и художници за любовта” /1993/ и сборника с хайку-поезия „Прагове” /2005/ – на български и английски език.

През 1994 г. основава и оглавява вестник „АртКлуб” – издание за култура, изкуство и социални идеи, което излиза до 2004 г. Тодор Биков е член на Съюза на българските писатели и пети пореден мандат председателства Клуба на дейците на културата – Пловдив.