depo2201122-1(Бел.р. – за съжаление, План-сметката не е публична и “Ловеч днес” не разполага с документа към този момент!)

Кметът Минчо Казанджиев внася за одобрение в общинския съвет план-сметката за разходите през 2015 г., необходими за предоставяне на услугите по сметосъбиране, сметоизвозване, поддържане на депа за отпадъци и чистота на обществените площи в 34-ите населени места в община Ловеч и град Ловеч. Предлаганият размер на разходите е 3 218 698 лв, от които 2 735 585 лв за града и 483 113 лв за кметствата и кметските наместничества.

     Предвидени са средства за осигуряване на съдове и транспортна техника за съхраняване и транспортиране на битови отпадъци за 34-ите села в размер на 53 000 лв. Планирани са 912 284 лв за дейностите по сметосъбиране и сметоизвозване на битови отпадъци – 747 684 лв по договора за сметосъбиране и сметоизвозване в града от октомври т. г. и 164 600 лв за организирано събиране и извозване в селата. 1 118 518 лв се залагат за дейностите, свързани с проучване, проектиране, изграждане, поддържане, експлоатация, закриване и мониторинг на депа за отпадъци – 914 997 лв за Ловеч и 203 521 лв за 34-ите населени места. От средствата за града 483 030 лв са за отчисления по чл. 64, ал. 1 от Закона за управление на отпадъците (предвидени 17 251 тона при размер на отчисленията 28 лв/тон), 30 362 лв са за отчисления по чл. 60, ал. 2 от Закона за управление на отпадъците (1,76 лв/тон), 401 605 лв са за поддръжка и експлоатация на Регионалното депо за неопасни отпадъци за общините Ловеч, Летница и Угърчин (за предвидените 17 251 тона битови отпадъци при единична цена 23,28 лв/тон). От средствата за селата 107 439 лв са за отчисления по чл. 64, ал. 1 от Закона за управление на отпадъците (предвидени 3837 тона) и 6753 лв за отчисления по чл. 60, ал. 2 на Закона за управление на отпадъците. 89 328 лв са за поддръжка и експлоатация на Регионалното депо за неопасни отпадъци.

     Количествата на отпадъците за 2015 г. са изчислени съгласно данните от кантарните бележки за депонираните отпадъци за периода 1 ноември 2013 г. – 31 октомври 2014 г.

     Планираните средства за почистване, миене и снегопочистване на уличните платна и обществените площи в града и селата са в размер на 1 134 896 лв. От предвидените за града 1 072 904 лв 757 188 лв са за почистване (метене) на улични платна, тротоари и обществени площи и 23 300 лв за създаване на звено „Контрол екология, чистота и обществен ред“ към община Ловеч. 39 696 лв са за миене на улична настилка и обществени площи и 252 720 лв за снегопочистване на улична настилка и обществени площи. Ценообразуването на дейностите е съгласно количествата и единичните цени за всяка дейност по договора за поддържане на улична мрежа и обществени площи за 2014/2015 г. от септември т. г.

     От 61 992 лв, заложени за селата, 19 992 лв са за почистване (метене) на улични платна, тротоари и обществени площи, 42 000 лв за снегопочистване на улична настилка и обществени площи.

     Границите на районите, в които община Ловеч е организирала дейности по почистване, видът на предлаганите услуги и честотата на извършването им са определени със заповед на кмета на общината, като преди това бяха одобрени от общинския съвет.

     Предложението на кмета ще се обсъди на заседанията на всички постоянни комисии, които се провеждат на 18 и 19 ноември. Решение ще вземе общинският съвет на сесията си на 27 ноември.

3 коментара

  1. Що така бе хора!Никакви коментари.Никакви предложения.
    ЗАТВОР ЗА ВСИЧКИ СЪВЕТНИЦИ от Ловеч!

    1. Какво точно искаш да се коментира?
      Мен ако питаш поставям под въпрос всеки един знак от сметката. Проформа сметка за проформа дейности. Съветниците такива, каквито и жителите – заспала работа.
      У мен буди интерес само как точно сметнаха метенето на пешеходната /пардон пешегазната/ зона и булеварда?
      Интересно ми е как смятат едни дейности, като не разполагат с информация за селата. Бачка се на принципа на стъкмистиката, съчетан с умело боравене с теория на вероятностите и невероятностите.

  2. Позиция на Сметната палата по въпросите за събирането и разходването на средства от таксата за битови отпадъци от общините в Република България

    Съгласно чл. 66, ал. 5 от ЗМДТ, Сметната палата проверява одобрените от общинските съвети план-сметки по чл. 66, ал.1 от ЗМДТ. Проверки относно законосъобразността на формирането на план-сметките и начина на разходване на събраните средства от таксата за битови отпадъци се извършват от Сметната палата като част от одитите за съответствие при финансовото управление в общините, а също и при тематични одити в тази област.

    1. В контролната си практика, на база на действащото законодателство, Сметната палата категорично възприема становището, че средствата от таксата за битови отпадъци имат целеви характер, т.е. те могат да се събират и разходват само и единствено за дейностите, посочени в чл. 62 и 66 от ЗМДТ.
    Съгласно чл. 62, ал.1 от ЗМДТ, таксата за битови отпадъци се заплаща за услугите по събирането, извозването и обезвреждането в депа или други съоръжения на битовите отпадъци, както и за поддържането на чистотата на териториите за обществено ползване в населените места. В чл. 66, ал.1 от ЗМДТ е предвидено, че таксата се определя в годишен размер за всяко населено място с решение на общинския съвет въз основа на одобрена план-сметка за всяка дейност, включваща необходимите разходи за:
    1. осигуряване на съдове за съхраняване на битовите отпадъци – контейнери, кофи и други;
    2. събиране, включително разделно на битовите отпадъци и транспортирането им до депата или други инсталации и съоръжения за третирането им;
    3. проучване, проектиране, изграждане, поддържане, експлоатация, закриване и мониторинг на депата за битови отпадъци или други инсталации или съоръжения за обезвреждане, рециклиране и оползотворяване на битови отпадъци, включително отчисленията по чл. 60 и 64 от Закона за управление на отпадъците;
    4. почистване на уличните платна, площадите, алеите, парковите и другите територии от населените места, предназначени за обществено ползване.
    Тъй като таксата за битови отпадъци е вид местна такса, то за нея е приложимо правилото на чл. 7, ал.1 от ЗМДТ, че размерът на същата се определя въз основа на необходимите материално-технически и административни разходи по предоставяне на услугата.
    Систематичното тълкуване на цитираните по-горе разпоредби от ЗМДТ води до правния извод, че средствата от събираната във всяка община такса за битови отпадъци са целеви по своя характер. Безспорно, те се събират за обезпечаване финансирането на посочените в чл. 62, ал.1 от ЗМДТ дейности и по силата на чл. 7 от ЗМДТ, не могат да бъдат разходвани за други дейности. От друга страна, обстоятелството, че става дума за „такса”, а не за „данък” също налага набраните от таксата средства да се използват за финансиране на услугата, за която същата се заплаща, а не за други дейности.

    2. Сметната палата приема, че средствата от таксата за битови отпадъци имат целеви характер както към момента на събирането им, така и към момента на разходването им.
    Както беше посочено по-горе, в чл. 62 от ЗМДТ са указани услугите, за предоставяне на които се събира таксата за битови отпадъци. Прогнозата за очакваните приходи от таксата за битови отпадъци формира приходната част на план-сметката по чл. 66, ал.1 от ЗМДТ, а в чл. 66, ал.1, т.1-4 от ЗМДТ са изброени дейностите, за които могат да се правят разходи с тези средства. Налице е пълно съвпадение между целите, за които се събира таксата за битови отпадъци по чл. 62 от ЗМДТ и кръга на подлежащи на финансиране дейности по план-сметката по чл. 66, ал.1 от ЗМДТ.

    3. Категорично е становището на Сметната палата и по въпроса, че задълженията от такса за битови отпадъци, които се погасяват не в годината, за която се дължат, не водят до загубване на целевия характер на набраните средства. Събраните след срока за плащане средства от таксата за битови отпадъци следва да се използват от общината само и единствено за дейностите по чл. 62 от ЗМДТ.
    Събраните, но неразходвани средства от таксата за битови отпадъци за текущата година, както и от предходни години следва да формират преходен остатък. Той трябва да бъде отразен в приходната част на план-сметката по чл. 66, ал.1 от ЗМДТ. Наличието на преходен остатък може да бъде основание за намаляване на дължимата такса за битови отпадъци през следващата година.
    Единственото изключение от целевия характер на средствата от таксата за битови отпадъци е приложимо по отношение на лихвите за забава, начислявани върху просрочените задължения. Събраните лихви нямат целеви характер.

    4. Нецелевото разходване на средства от таксата за битови отпадъци обикновено е свързано с насочване на средствата за финансиране на разходи, извън тези по чл. 62 от ЗМДТ (напр. за капиталови разходи, разходи за издръжка и др.).
    Причините за нецелево разходване на средствата от таксата за битови отпадъци, констатирани при одитите на Сметната палата могат да бъдат обобщени по следния начин:
    • неправилно разбиране на местните власти за същността и предназначението на средствата от таксата за битови отпадъци като средства с целево предназначение;
    • невключване на преходен остатък в приходната част на план-сметката по чл. 66, ал.1 от ЗМДТ, който да бъде разходван за финансиране на дейностите по чл. 62 от ЗМДТ през следващата година.
    По този начин не се използва възможността за намаляване на размера на таксата или дори до освобождаване от задължението за заплащането й за определен период от време.
    • включване на дейности, извън посочените в чл. 62 от ЗМДТ в разходната част на план-сметката за чистота (напр. озеленяване) и разходване на средства от таксата за битови отпадъци за финансирането им.

    5. В контролната си практика Сметната палата установи поредица от случаи на разходване на средства от таксата за битови отпадъци за финансиране на дейности, които не попадат в обхвата на чл. 62 от ЗМДТ.
    Подобни хипотези последователно се третират като нецелево разходване на средства с целеви характер и се подвеждат под състава на чл. 254а от Наказателния кодекс. Към настоящия момент, на основание чл. 56 от Закона за Сметната палата 7 случая на разходване на средства от таксата за битови отпадъци не по предназначение са изпратени на органите на прокуратурата за преценка относно наличието на извършено престъпление по чл. 254а от НК. Други 5 случая предстои да бъдат изпратени.

    6. Наблюдаваната негативна тенденция за пренасочване от страна на местните власти на средства от таксата за битови отпадъци за финансиране на други дейности води до:
    • снижаване на качеството на предлаганите услуги;
    • невъзможност за проследяване и граждански контрол върху начина на разходване на целево събраните средства;
    • непрекъснато нарастване на размера на таксата за битови отпадъци, което не е обвързано с нарастване на разходите за дейностите по чл. 62 от ЗМДТ, а цели осигуряване на средства за други дейности, които не са финансирани в достатъчна степен.

    Изразената по-горе позиция се основава на констатации от одитни доклади на Сметната палата, издадени в периода 2011 – 2012 г. и относими към периода 2008 – 2011 г.

    Настоящата позиция е изпратена на Националното сдружение на общините в Република България.

    http://www.bulnao.government.bg/bg/articles/pozicija-na-smetnata-palata-po-vyprosite-za-sybiraneto-i-razhodvaneto-na-sredstva-ot-taksata-za-bitovi-otpadyci-ot-obshtinite-v-republika-bylgarija-879

Comments are closed.