sid2905131АТАКА подкрепи избора на кабинета Орешарски и от днес отново имаме тройната коалиция. С подкрепа от 119 гласа от 240 възможни, новото правителство започва работа.

При гласуването за министър-председател на България, гласуваха 217 депутати, “за”- 120, а против бяха депутатите от ГЕРБ – 97. От “Атака” не участваха в гласуването.

При гласуването за самият кабинет, предложен от издигнатия от Коалиция за България Орешарски, със 119 гласа „за”, 98 гласа “против” от гласували 217 народни представители, при общ брой 240, кабинетът беше избран.

8 коментара

  1. Преди изборите – категорично:
    1. Минимална заплата 450 лв
    2. Ще намалим пенсионната възраст
    3. Ще върнем “щвейцарското правило”
    След изборите:
    … 1. Премиерът Пламен Орешарски обясни, че правителството му има амбицията!!! минималната работна заплата да се повиши до 450 лева, но не сега!!!, а до края на мандата!!!. “Не може още от утре да се повишат заплатите!!!, не мисля, че и хората го очакват. И аз няма да имам нищо против да ми се увеличи заплатата, но това ще се случва поетапно, ако има такава възможност!!!. Имаме идея!!! в края на мандата!!! минималната работна заплата да стане 450 лева.”
    2. По думите му (Орешарски) кабинетът има амбицията!!! да намали и пенсионната възраст. Според него обаче засега ще се ограничат с това тя да не се покача повече!!!
    3. “За пенсиите – ще се опитаме!!! да възстановим така нареченото “швейцарско правило” – автоматично индексиране на пенсиите”, каза още той (Орешарски) пред БНТ.

    Have fun, оФци….или просто БСП (с безценната подкрепа на АТАКА)ви казаха: “Why don’t you take a flying fuck at a rolling doughnut? Why don’t you take a flying fuck at the MOOOOOOON?”

  2. “Преборихме кризата без партии и парламент

    България пребори най-жестоката икономическа криза в историята, като забрани партиите и разтури парламента.

    През 1934 г. Народното събрание пусна кепенци, а депутатите излязоха в неплатен отпуск. Върху тази разчистена територия заработи нов политически модел, който измъкна страната от Голямата депресия.

    Голямата депресия мачка световната икономика от 1929 г. насам. Фондовите борси са сринати. Банките са фалирали. Промишлеността е на колене. Безработицата е с космически размери. Милиони гладни са на улицата, опашките пред трудовите борси са километрични.

    У нас на власт е Народният блок – коалиция от пет политически сили, доминирани от Демократическата партия.

    “При управлението на Народния блок (1931-1934) – сочи историкът Тодор Галунов, – партийно-партизанските политически страсти и корупцията достигат апогея си в новата ни история.

    Процесът на раздробяване на партиите тече с пълна сила.

    Появяват се много дребни формации, постоянно враждуващи помежду си и намиращи смисъла на съществуването си единствено в собственото си противопоставяне. Това дава “храна” на редица обществени дейци да поставят под съмнение ползотворната роля на партиите в политическата система.”

    И ето че на 19 май 1934 г. родината осъмва с манифест за преврат. Документът е разлепен по улици и площади, народът се тълпи и чете: “Българи!

    Досегашната партийна политическа система окончателно се провали. Пълното разложение на партиите дълбоко засегна обществото, държавата и народното стопанство.

    Последвалата от това морално-политическа криза рискуваше да се обърне в държавна. Последният изход от това състояние е днешната гавра на партийните хора с народ и държава. Това състояние не позволява да се създаде една стабилна и творческа власт. Партийните и лични власти не дадоха възможност не само да се разрешат, но и да се поставят държавните и стопански въпроси. Всичко това наложи партийната власт да бъде заменена с непартийна – национална власт.”

    “Да живее България!”, завършва паметният документ.

    Авторите на преврата са политическият кръг “Звено” и Военният съюз. Те разпускат XXIII народно събрание, чийто председател е старият парламентарен лъв Александър Малинов.

    После забраняват всички партии плюс ВМРО. Неговият водач Иван Михайлов е принуден да емигрира. Имуществото на политическите организации е конфискувано в полза на държавата.

    Съставено е служебно правителство начело с Кимон Георгиев.

    Той е известен като Главен специалист по превратите.

    Участва в Деветоюнския от 1923 г., а по-късно и в Деветосептемврийския от 1944 г. Премиерът поверява двете най-важни министерства в условията на криза на вещи експерти. Портфейлът на финансите връчва на Петър Тодоров, а икономиката отива при Коста Бояджиев.

    С този екип правителството започва да дърпа страната от кризата. Най-важната стъпка е реставрирането на стопанските връзки със Съветския съюз.

    Основана е българо-съветска камара, която съживява търговските отношения между двете страни.

    Успехът е постигнат благодарение на това, че няма Народно събрание, разделено на русофили и русофоби. Няма фанатици, които да се надвикват със “за” и “против”, насъскани от политическите си пристрастия.

    Водещ е единствено икономическият интерес на страната. Петър Тодоров е германски възпитаник, а Коста Бояджиев е с диплома от Белгия. И двамата обаче стискат лапата на Славянската мечка.

    Събирателни дружества за експлоатация на властта, нарича партиите Димо Казасов. Той е основателят на “Звено”, участник е в политическата промяна на 19 май 1934 г.

    “Активното ядро на буржоазните партии бе съставено от службогонци, които през деня мечтаеха за властта, а през нощта сънуваха, че сменят гладните години със сити”, така той описва някогашната ситуация, която е близнак на сегашната.

    “Градският лумпен – продължава Казасов, – с оръфани дрехи и кърпени обуща, следваше като домашно куче местния партиен водач и със зяпнали уста гълташе неговите думи като някакво си дошло “свише” откровение.”

    “Преливането на членове от една буржоазна партия в друга беше постоянно явление. Когато дадена буржоазна партия идваше на власт, към нея от всички партии се стичаха тъмните отряди на службогонската и хищническата армия. Тя бързо затлъстяваше на власт и също тъй бързо изпостеляваше в опозиция.”

    “Буржоазните партии от тая епоха не бяха нещо друго освен събирателни дружества за експлоатация на властта”, заключава звенарят.

    Пак според Димо Казасов Народното събрание е празна говорилня.

    Той разказва за един словесен дуел между демократа Михаил Такев и народняка Теодор Теодоров. Такев се изправил на трибуната и говорил четири часа.

    Теодоров му го върнал тъпкано с осемчасова реч. Понеже го прекъсвали, той заплашил, че ще говори два дни.

    “Ако Теодор Теодоров говори два дни, аз ще говоря четири дни!”, обявил докаченият Михаил Такев.

    Тази вятърничава мелница е спряна със закриването на Народното събрание.

    Законодателството се упражнява от Министерския съвет, който разглежда законопроектите на три четения и ги представя за утвърждаване на царя.

    Борис III топи перо в мастилницата и парафира. Следва обнародване в “Държавен вестник” и съответният документ отива в коридорите на изпълнителната власт.

    Кратко, ясно, точно!

    Без ялови дебати, които преливат пустото в празното. По този начин до 1939 г. работят шест безпартийни кабинета.

    Те съумяват не само да извадят страната от кризата, но и да постигнат завиден икономически растеж.

    Жизненият стандарт на българина става един от най-високите в предвоенна Европа.

    Средната заплата е 2500 лв., пенсията – 1400 лв.

    Хлябът е евтин. През 1938 г. на всеки българин се падат по 280 кг пшеница. По същото време за Румъния тази цифра е 245, за Югославия е 197, а за Гърция – едва 142.

    Токът също е достъпен за всеки. Вецовете и тецовете са малки, но много ефективни. През 1939 г. те произвеждат 266 милиона киловат часа електроенергия, което прави 42 киловат- часа на глава от населението.

    Електромерите са внос от Германия и не допускат грешки. В аналите на електроразпределението няма регистрирано нито едно оплакване на потребител.
    Жените гласуват за първи път през 1938 г.

    Парламентарната система е възстановена през 1938 г., когато се провеждат избори за XXIV народно събрание. Тогава за първи път гласува и нежната половина от нацията.

    Уж демократичната Търновска конституция безцеремонно отнема избирателните права на българката. “Избиратели са всички български граждани, които имат възраст по-горе от 21 година и се ползват с граждански и политически правдини”, отсича основният закон. “Български граждани” обаче са само мустакатите, сукманите не влизат в сметката.

    Тази неправда е поправена чак през 1937 г., когато е приет нов избирателен закон. “Избиратели по тази наредба закон са всички български поданици, навършили 21-годишна възраст, мъже и жени”, гласи член 8, но с уговорката: “Последните ако са омъжени, разведени или вдовици.”

    Статистиката сочи, че по онова време у нас има 8466 разведени българки и 235 773 вдовици. Голямото число на черните забрадки се обяснява с войните, които са обезлюдили мъжката половина от нацията.

    “По вестниците вече почнаха да се появяват хвалебни за българката статии, чиито автори, когато бяха министри и депутати, се отнасяха с насмешка и пренебрежение към нейните стремежи да участва в управлението на страната”, отбелязва през януари 1938 г. “Вестник на жената”.

    “Ние вярваме, че българските жени помнят близкото минало и няма да се поддадат на ласкателствата, откъдето да идат те, а ще преценят всеки кандидат-депутат по неговите дела, а не по думите му”, надява се вестникът.

    Женското издание предупреждава, че из родината шетат “депутати по професия”, които разчитат на късата памет на избирателите. Тези персони искат отново да яхнат народа в името на своите лични интереси.

    През март българките зарязват манджите и се нареждат на опашка пред урните. С техния решаващ вот е избрано XXIV народно събрание.

    РОСЕН ТАХОВ”

    http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1838046&fb_action_ids=589158544445033&fb_action_types=og.likes&fb_source=other_multiline&action_object_map={%22589158544445033%22%3A278409285624559}&action_type_map={%22589158544445033%22%3A%22og.likes%22}&action_ref_map

  3. Ще разберем на каква цена и в каква валута колкото разбрахме на каква цена и в каква валута първият в листата на “Плод-зеленчук”-а стана втори през 2009 година.
    Сега Боленчо ще може да си позволи направо да купува хотелчета за к.у.р.в.е.т.а.т.а си, не да се лигави с някакви 2-3 хилки в евро на нощ.

  4. Лей се, слово пеевско, подобно курликането на жертвен новогодишен пуяк,
    ден преди да му курдисат свирката на едно деликатно място
    и да го пратят ритуално във фурната!!…
    ЧичоПеевски, съвет може да даваш, ако ти го искат, а аз не съм те удостоявала с такава чест.
    Освен това НЕ си ПО-ГОЛЯМ от мене и НЕ държиш Бога за шушляка, за да определяш компетентностите ми! 🙁

  5. Г-жо Гешева, добре ще е да подкрепяте думите си с факти. Към момента само мога да констатирам, че сте един най-долнопробен лъжец.

    Покажете такъв мой коментар и ще ви се извиня!

    Не знам защо сте решила, че ви отива ролята на проскубаната сврака от зоопарка, както в онази приказка, която ходела да лъже и да настройва обитателите един срещу друг.

    Колкото до изборите – Атака Троян винаги сама се е финансирала /предимно от моя джоб/ и никога не е получавала или зависела от някакви субсидии. В края на краищата, след 8 години Атака Троян беше с най-висок рейтинг за тези избори на територията на община Троян към началото на Април и повярвайте, парите нямаха никакво значение и отношение към това.

    А коя е причината – дълго е за обяснение, пък и едва ли ще го разберете.

    Нищо лично и един съвет, ако позволите – пишете си стихчетата и не коментирайте неща, за които нямате нужната компетентност.

  6. “EКСКЛУЗИВНО: Хиляди организират НАЦИОНАЛЕН ПРОТЕСТ и протести по градове с искане за “Оставка на Кабинета Орешарски”

    29.05.2013,

    След, като след регистрацията на Волен Сидеров от Атака, стана ясно, че “Кабинета Орешарски” сигурно ще бъде гласуван, във социалните мрежи избухнаха много остри коментари.

    Несъгласни веднага организираха събитие НАЦИОНАЛЕН ПРОТЕСТ: ОСТАВКА на “Кабинета Орешарски”, което за броени минути събра хиляди граждани и продължава да го прави.

    Хиляди граждани са заявили своето участие в протестите. Организира се както национален протест, така и протести по отделните градове. Вече има организатори за Пловдив, Варна, Бургас и Сливен.

    Организаторите приканват всеки, който иска да се заеме с организирането на протест в неговият град да се свърже с тях чрез страницата им “Оставка на “Кабинета Орешарски” ”

    http://www.blognews.bg/?p=175

    Интересно, дали и тук спонтанно,също както през зимата ще се организира протест или ….

  7. Г-н Пеевски, защо се правиш на дръж ми шапката, като ти знаеше още преди изборите, че точно този сценарий ще „сработи“, и дори го коментира тук?!
    Дали партиите не са законовата форма за източване на тлъста държавна субсидия за определен кръг хора „сценаристи“, които подреждат пъзела и на кметските, и на парламентарните избори?!
    Дали всичко останало не е „мижи да те лажем“?! Уви… 😉

  8. Така е, “сработиха”! Остава да се изясни на каква цена и в каква валута.

    Да се надяваме, че първият “Плод-зеленчук” ще е на територията на област Ловеч. Имаме си и депутат-специалист по този въпрос.

Comments are closed.