12 март (понеделник)   17.00 ч. отдел Заемна

Писателят Нидал Алгафари представя 4 свои книги – ” Боже, защо Господ лъже?” , ” Аллах,милост нямаш ли?” , “Любиш ли ти Бог си!” и последната ” Орисани да избираме” .
Книгите са художествени романи , не са теологични. Разказват основно за българските обичаи и традиции. През живота на героите , разбираме за калушарстквото ,нестинарството ,Еньов ден , Спасов ден и още много български празници и обичаи.

Героите в романите на Нидал Алгафари оживяват пред нас благодарение на писателския му талант и умението да предава чувство на битието им.Четейки тези книги онова отминало време ни завладява с присъствието си и начина по който е представено. Усещаме  красотата и разнообразието на  българските народни обичаи, които са езически. Има и попове, монаси, дервиши, богомили, даалии, казалбаши, нестинари . Все едно си правим една разходка във времето, като в приказка която не искаме да свърши.

Природните описания и любовните истории в книгите са постигнати в типичния за този автор стил ,с много детайли и много чувство.Има и мистика ,има и самодиви.

Писателят категорично се обявява срещу насилието под каквато и да е форма  , застава на страната на толерантността.

 

В романите авторът  ни напомня и  за места и личности, които разкриват силата на българския дух – Рилския, Бачковския, Преображенския и Троянски манастири, мостовете на Кольо Фичето. Роденият от смесен брак на българка и сириец режисьор признава, че е 150% българин. И за написването на книгите го провокирали уроците на дъщеря му. „Когато започнахме да търсим материали за историята и исторически личности се убедих, че за някои от тях информацията е твърде малко”, разказа пред присъстващите Алгафари. Той е убеден, че  има имена от българската история, които  заслужават много повече от няколкото реда в учебниците.Чрез книгите си  Алгафари се опитва и да опише реалния образ на чорбаджията,  на богатия човек от онова време. Чорбаджиите са наричани изедници, но благодарение на тях са строени църкви, манастири, училища. Авторът ни пренася в един различен свят, едновременно близък и далечен, познат и непознат.  Следваме героите и техните истории и се замисляме за традициите, историята, любовта и помним основното му послание -” Да се опитаме да бъдем по-добри!” .

1 коментар

  1. Щом Нидал АЛ-гафари ми пише книги за българските традиции,ебало си е майката!ЗА СЪЖАЛЕНИЕ СЕ ПРИБИРАМ МАЛКО ПО-КЪСНО!!ОТ ДЕТЕ ИМАМ ЧИТАТЕЛСКА КАРТА,СЕМЕЙСТВОТО МИ СЪЩО И НЕ ЖЕЛАЯ НИКОЙ,ПОДКРЕПЯЛ БРАТЯТА СИ МИГРИ ДА ПЕТНИ С ПРИСЪСТВИЕТО СИ ТОЗИ ХРАМ НА ЗНАНИЕТО !!БОЙКОТ!!

Comments are closed.