bggeroi512141Жанина Илиева

Сборникът с документални разкази на фронтоваци – “Българските герои по фронтовете на Първата световна война“ на писателя Йото Пацов ще бъде представен в Клуба на дейците на културата в Ловеч на 11 декември, четвъртък, от 16 часа. Книгата е съставена в съавторство с генерал Иван Мечков. Срещата с писателя Йото Пацов се организира с подкрепата на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Съюза на ветераните от войните и Военен клуб – Ловеч.

Едни от най-старателно и методично укриваните страници от нашата история са свързани с участието на България в Първата световна война, от началото на която тази година се навършва едно пълно столетие. Съставителите на книгата „Българските герои по фронтовете на Първата световна война“ са си поставили за цел не само да се върнат към онези страшни и славни години, но и да го направят чрез разказите на хора, за които героизмът и патриотизмът на българите не са празни думи от речника на лицемерната политическа демагогия. И то не за да правят оценка на политическия избор и военните решения и действия на българските правителства и управници от онова време, а за да припомнят подвига на фронтоваците от всички краища на изтерзана България, на онези мъже, за които войната е била възможност да се възстанови погубената от велики сили и подли съседи справедливост, за които е било непоносимо да съзнават, че има техни братя, запокитени от политическите игри на безчовечни империи в робска участ и обречени на пълно заличаване.

За героите разказват техни съвременници, често също ветерани от Европейската война, с езика и стилистиката на следвоенните години.

Йото Пацов е писател, журналист, общественик. Автор на книгите „Петелът кълве звездите” – разкази, „Лъжикерван” – роман, „Пръчка от леска” – стихове, „Учителите” – очерци, „Курбан” – стихове, „Великите учители” – очерци и притчи за великите учители и духовни водачи на човечеството, „Единаци” – къси разкази.Кореспондент на чуждестранни печатни издания, в т. ч. и военен кореспондент в Албания, Хърватска, Босна и Херцоговина. Пръв чуждестранен журналист, проникнал в зоната на Чернобилската катастрофа 20 дни след взрива. Пътувал из Сибир, Далечния изток, Средна Азия, Индия. Бил е преподавател и секретар на Пловдивската духовна семинария “Св. Св. Кирил и Методий”.Член на Съюза на българските писатели, Съюза на българските журналисти и на Съюза на ловците и риболовците в България.