kniga15101Писателят Банко П. Банков ще представи новата си книга „Граматика за възрастни“ в Клуба на дейците на културата на 15 май, четвъртък, от 17,30 часа. В литературната вечер ще участва известният актьор Борис Луканов, почетен гражданин на Ловеч.

Банков е автор на двадесетина книги, сред които седем сборника с разкази и новели, три романа, както и книги за деца. Той има успешни изяви и като драматург, автор е на няколко пиеси, играни с успех в столични и провинциални театри. Най-сполучливите измежду тях са поместени в сборника „Светът не е от днес”, който печели наградата за драматургия за 2011 г. на Съюза на българските писатели.

Новата книга на Банко П. Банков литературният критик Симеон Хаджикосев определя като събитие в съвременната ни литература.„Сборникът е съставен от двадесетина разкази, обединени в два цикъла под надслов „Минало несвършващо време” и „Сегашно продължаващо време”. Оттам и заглавието на книгата „Граматика за възрастни”. А защо за възрастни, бихме се запитали. Ами защото повечето от разказите възкресяват житейската участ на препатили, та и божем възрастни люде. И българската, и английската глаголна система имат „минало несвършено време”. В Банковата белетристична граматика обаче то е „минало несвършващо време”. Метафориката на това великолепно хрумване е ясна: всеки от героите в разказите носи в себе си по едно „минало несвършващо време”, което ще свърши едва когато мойрата Атропос пререже житейската му нишка“, пише в рецензията си Симеон Хаджикосев.