natonova2703151Жанина Илиева

Писателката Неда Антонова гостува с книгите си „Царица Елеонора Българска“ и „Съвършената“ – книга за Преподобна Стойна в Клуба на дейците на културата на 2 април, четвъртък, от 17,30 часа.

„Царица Елеонора Българска“ е документален роман за втората съпруга на цар Фердинанд, отгледала децата му и превърнала се през Балканските войни в майка, лечителка и утешителка на стотици ранени и умиращи по фронтовете българи, а после и на сираците им. Тя е първата коронована особа от Европа, поканена от американския президент да посети страната му.

Книгата „Съвършената“ е посветена на последната българска светица, която все още не е канонизирана от Светия Синод. Но Преподобието, както са я наричали съвременниците й, живеещи в Пиринска Македония, е увековечена от народната любов и признание още през 20-те години на ХХ в. След кончината й през декември 1933 г. името и делата й постепенно потъват в забвение, но през последните десетина години отново се говори за нея. Мястото, където е погребана, вече е известно като Малкия Йерусалим, защото там целогодишно се стичат хиляди поклонници от цяла България, от Гърция, Македония, Сърбия и Русия.

natonova2703153Неда Антонова е писател, драматург и журналист. Родом е от близкото плевенско село Николаево, но от дълги години живее в Търговище. Завършила е Института за култура в Санкт Петербург. Автор е на осемнайсет романа, някои от които са превеждани на френски, руски, чешки и полски. Нейни са стихосбирката “Повторими неща”; историческите романи “Памет”, “Войната свърши в четвъртък”, “Не умирай вместо мен”, “Ангела”, “Приют за щастливи”, повестта “Ирма, жената на бог Марс”; пиесите “И слезе Господ на земята”, “Гълъб за сърдечни послания” и “Звезда от последна величина” и др.