Известните са вече датите на провеждане на пилотния проект по Регионална социална икономика “Региони 2018”, ръководен от ГД “ГРУПА” на Европейската комисия. Това ще стане на 5 и 6 октомври 2018 година в гр. Ловеч, когато ще се проведе семинар с изложба-базар и форум под надслов: „РАЗВИТИЕ НА СОЦИАЛНОТО ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО – РЕГИОНАЛНИ ПЕРСПЕКТИВИ“. Участието е по инициатива на кмета Корнелия Маринова, която участва редовно в работата на  Комитета на регионите в Брюксел.

За включването на Община Ловеч в проекта съобщихме още на 3 май т.г., сега стават известни и подробностите.

Основната цел  на инициативата е  създаване на мрежа от заинтересовани страни и споделяне на добрите практики, както и повишаване на осведомеността за социалната икономика и изграждане на капацитет на различните заинтересовани страни.
Очаква се в семинара да вземат участие около 100 представители на заинтересовани от събитието от областта на социалните услуги, занаятите, производството на храни, леката промишленост, селското стопанство, комуналните и административните услуги, ИТ сектора и др., както и представители от европейските градове.

Планира се изложбата-базар за участниците да се проведе от 5 октомври /петък/ до 7 октомври /неделя/. Идеята е търговската зона да бъде използвана безплатно от участниците. Различни социални предприемачи и занаятчийски производители ще имат възможност да представят своите продукти и услуги.

В рамките на форума за дискусия  ще се организират до 5 малки работни групи от представители на участниците. Работата на групите ще бъде оценена според три предварително зададени критерия. На работните групи ще бъде дадена специфична задача, върху която да работят, като целта е да се постигнат съгласувани партньорства.

В работните групи ще се  поканят и представители на държавните и общински структури, които също да подпомогнат работата и да допринесат за постигане на добър резултат.

На 6 октомври сутринта ще се проведе представяне на резултата и опита от работата на работните групи и взетите разширени решения. Ще бъдат поканени освен всички участници, така също и политици – министри, заместник-министри, областният управител, кметът и други гости, имащи отношение към темата на събитието.