Общо пет робота “Финч” за компютърно моделиране и информатика са получени в Регионална библиотека  „Проф. Беню Цонев”  – Ловеч като дарение от посолството на САЩ и фондация „Глобални библиотеки – България“. Те представляват  нов тип роботи за компютърно моделиране и информатика, предназначени да подпомагат овладяването на различни езици за програмиране от детска аудитория. Подходящи са за ученици от всички възрасти за целите на обучението по ИТ.

Роботът  е малък, а програмата, с която се управлява – достъпна за деца. Това е една добра възможност децата да направят първите си стъпки в програмирането по един интересен и забавен начин.  Финч поддържа над дузина езици за програмиране, включително такива, подходящи за ученици на едва пет години! Програмирането с помощта на робота Финч развива детското креативно и логично мислене по един любознателен, интересен, интуитивен, забавен и занимателен начин.

Новата услуга е напълно безплатна. В заниманията могат да се включат детските градини и училищата в града и областта . Семинарните занятия се провеждат за децата от 6 до 14 години в групи до 8 човека