uchilishtepipkov812141Постоянните комисии по образование, култура, младежта и децата и по общинска собственост ще обсъдят на заседанията си следващата седмица предложение за създаване в Ловеч на Национално училище по изкуствата. Председателят на общинския съвет поиска съвместно с общинската администрация да направят анализ на възможностите за реализиране на този проект.

Предложението за училище по изкуствата е на ловчалиите Петър Магеранов, Петко Игнатов, Спас Дочев, Тотко Рогашки, Валентин Узунов и Валентин Стойчев, известни в Ловеч дейци на културата и изкуството и меценати. Те предлагат новото учебно заведение да се помещава в сградата на СОУ „Панайот Пипков” и в него да се изучават класически инструменти, пеене, фолклор, класически танци, изящни изкуства и актьорско майсторство в 26 специалности в три профила. Водеща ще е дневната форма на обучение за ученици от първи до дванайсети клас, като има и специализирана форма на обучение – предучилищен клас. Към училището да има и общежитие за възпитаниците му с ученически стол, а сред органите на управление да са художествен съвет и училищно настоятелство.

Според вносителите на предложението финансирането ще се осъществява със средства от държавния бюджет от Министерството на културата, като финансово-бюджетната дейност ще става въз основа на нормативни документи на Министерството на образованието, Министерството на културата и Министерството на финансите. Училището може да реализира приходи за подпомагане на издръжката и развитието на материално-техническата си база от наеми на учебна и спортна база, от реализирани продукти и услуги от практическо обучение, квалификационна и творческа дейност, образователни и други услуги, от дарения, завещания, такси.

Ловеч проигра няколко възможности да е университетски център, в близко бъдеще обаче може да стане средище и притегателно място за деца от двете страни на Балкана, решени да изучават и следват овладяването на едно или друго изкуство, се казва в предложението. В него се заключава, че подобно училище ще е предпоставка и да се промени и средната възраст на жителите на община Ловеч, както и цялостният облик на местната култура, а и на местните деятели в духовната област.

Предложението освен до кмета и председателя на общинския съвет е изпратено и до областния управител, до депутата Корнелия Маринова (зам.-председател на парламентарната комисия по образование – б. р.) и до началника на РИО – Ловеч.

20 коментара

  1. В отговор на Стефка.
    Училище Пипков го съсипа ти Стефке, а не кмета. Прогони най-добрите си учители – музиканти и общообразователни.
    Сега крадеца вика: “Дръжте крадеца”

  2. Прекрасна идея, но г-жа Жечева е права . Не само за високо квалифицираните учители, а и за децата. Няма ги ! Закъсняла идея .

  3. Защо това предложение не се осъзнаваше и подкрепяше преди 7-8 години, когато имаше музикални паралелки с много добри ученици в СОУ”П.Пипков” , С ПРЕКРАСНИ И ВИСОКО КВАЛИФИЦИРАНИ УЧИТЕЛИ и такива в паралелките по изобразително изкуство в СОУ” Т.Кирков” , когато се организираха Националните конкурси ” Люляков Ловеч” и когато имаше и предложение за токова училище….И кой ще внесе предложението от името на кметската управа – Кмета ли, който съсипа музикалните паралелки, Тотко Рогашки ли, който си държеше само на Младежкия духов оркестър или Димитрина Дренска, която преди години не прие предложението/макар да бе учител и един от първите в “Пипков” , за да си съхрани Акордеония оркестър към Читалището…..риторични въпроси, на които знам отговора – НЕ, ТОВА НЕ МОЖЕ ДА СТАНЕ ВЕЧЕ – ЗАКЪСНЯЛО ПРОСВЕТЛЕНИЕ ,ГОСПОДА! ПРОСТО НЕ ОСЪЗНАВАХТЕ ТАЗИ ИДЕЯ, КОЯТО АЗ ИМАХ ПРЕДИ ГОДИНИ, ЗАЕДНО С КОЛЕГИЯТА ПРЕПОДАВАТЕЛИ ОТ ” П.ПИПКОВ” , А МОЖЕШЕ…. ! ЛОВЕЧ ГО ЗАСЛУЖАВАШЕ !

  4. Само да не стане като Свищовската академия , ден до пладне !

  5. Петко Игнатов…Магеранов… Защо винаги всички се хващат за това, което виждат на първо четене????
    Ами прекрасно!! Сетили се хората, предложили! Трябва ли всичко да опорочаваме? Що за мислене и манталитет демонстрираме? Толкова ли се принизихме, че не можем да видим вече цялата картина, а търсим петънцето в дъното?
    Друга тема е, че деца вече почти няма….и както е тръгнало Ловеч ще остане град населен само от пенсионери…

  6. Като идея е отлично. Но какви дейци на културата са Петко Игнатов и Магерана? То и деца ако каже някой от къде да ги вземем ще бъде още по-добре. Ами прав е proba, кои са утвърдените имена в града като специалисти, които ще завладеят сърцата на бъдещите творци? Отлична идея за такова училище. Дерзайте!

  7. MAGERANA ILI PETKO IDNATOV ZA ^RF NA KOMISIQTA PO KULTURA V NARODNOTO SUBRANIE!!!!

  8. ha ha,Magerana i Petko Ignatov-“vidni deici na kulturata i izkustvoto i mecanati”—ne vi li e sram,be? NE VI LI E SRAM?????

  9. A бе верно е страхотна идеята, но…

    Де ги децата първо?
    Кой ще ги учи тия деца? Де ги творците?
    Требе да са утвърдени имена, за да привлекат деца от други места…

    Трудна работа…

  10. Една страхотна идея, дано да одобрят проекта и се надявам децата ни да могат да учат там.с две ръце съм да и подкрепям идеята

  11. Най накрая едно смислено и хубаво предложение за този град. Може да се изгради нужният комплекс в казармата. / училище, бази, общежития и др./ Нали се искаха предложения от гражданите за какво да се използва , ами ето ви едно такова.

  12. Депутатката Корнелия вече е предприела спешни мерки за осъществяване на инициативата. Първо назначи Елка пресаташе на областната управителка вишистката направила няколко опита в правописа на думата “юристконсулт” според нея. След като разбрала, че едното т е излишно, първо било махнато последното и думата изглеждала “юристконсул”. Консул значи. Чак после я светнали, че се пише юрисконсулт.
    После депутатката Корнелия направила второ културно назначение – разпоредила се да намърдат верния й паж и шофьор Павлин Денчев на служба в областната администрация. Той там едва ли ще отговаря за класически инструменти, пеене, фолклор, класически танци, изящни изкуства и актьорско майсторство. Няма да е чудно, ако в областта назначат още един Павлин.
    Както и да е. Добрата инициатива е попаднала в добри ръце.

  13. аз съм ЗА

Comments are closed.