pedagozi24051410Други седем с почетна грамота

Петима педагози от Ловеч получиха днес ежегодната персонална награда на община Ловеч барелеф „Св. Св. Кирил и Методий“. Отличията им връчи лично кметът Минчо Казанджиев на тържествена церемония по случай 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост.

Наградените учители са номинирани съгласно статута на наградата за изявени дейци в областта на образованието и възпитанието. Тази година номинации се правеха по шест направления – предучилищна подготовка, начален етап на основна образователна степен, прогимназиален етап на основна образователна степен, гимназиален етап – общообразователна подготовка, гимназиален етап – професионална подготовка, и извънучилищни дейности. Постъпили са 13 предложения от педагогическите колективи на детските градини, училищата и Ученическото общежитие за 12 учители и възпитатели, като за един учител има две предложения – и от педагогическия съвет и от училищното настоятелство. Пет са номинациите в направление предучилищна подготовка, три в начален етап на основна образователна степен, две в прогимназиален етап на основна образователна степен, една в гимназиален етап – общообразователна подготовка, и две в извънучилищни дейности. В направлението гимназиален етап – професионална подготовка, номинации няма.

Критериите са постигане на високи и трайни резултати в педагогическата дейност, висока лична квалификация, авторитет, прилагане на педагогически иновации, участие в разработване и реализиране на проекти, активна работа с неправителствени и граждански организации, принос за утвърждаване и издигане авторитета на община Ловеч.

В направлението предучилищна подготовка награда получи Иваничка Дончева от ОДЗ „Слънце“, в начален етап на основна образователна степен – Анелия Нанкова – Нейкова от ОУ „Хр. Никифоров“, в прогимназиален етап на основна образователна степен – Красимира Маринова от ОУ „Васил Левски“, в гимназиален етап – общообразователна подготовка – Милен Белев от Професионалната гимназия по механоелектротехника, и в извънучилищни дейности – Елина Петрова, възпитател в Ученическо общежитие.

С почетни грамоти съгласно Наредбата за символите, почетните знаци, отличията и почетните знаци на община Ловеч бяха наградени учителите Стефка Андреева от ОУ „Проф. Д. Димов“, Валентина Витанова от ЦДГ „Снежанка“, Снежана Костадинова от ЦДГ „Първи юни“, Ренета Савчева от ОУ „Васил Левски“, Анелия Шопова от ОУ „Проф. Д. Димов“, Владимир Шахънски от ОУ „Проф. Д. Димов“, Наташа Нисторова, логопед в ОУ „Проф. Д. Димов“. Грамотите връчи зам.-кметът Пламен Петков.

 

Накратко за носителите на барелеф „Св. Св. Кирил и Методий“:

 

Иваничка Алексиева Дончева – направление предучилищна подготовка

 

Иваничка Дончева работи като главен учител в ОДЗ „Слънце” –Ловеч. Учител със свой стил, очертан от новаторско разбиране за детството, децата, детската градина и ролята на учителя, с дълбоко хуманно отношение към този най-важен и неповторим период от човешкия живот – детството.

Дончева акцентира на способностите за самостоятелно получаване на знания и умения и тяхното правилно използване за личностно развитие на всяко дете, създава благоприятна, сигурна и здравословна среда за развитие на децата. Внедрява иновации, усъвършенства собствената си дейност, проявява индивидуален стил на преподаване, творчество и професионализъм за целенасочено моделиране на детската личност.

Участва активно в конференции, организирани на общинско, национално и международно ниво, както и в разработването на редица проекти. Има публикации в различни сборници.

 

Анелия Нанкова – Нейкова – начален етап на основна образователна степен

 

Анелия Нанкова – Нейкова притежава много добра научна и методическа подготовка, следи новостите в своята област и постоянно повишава квалификацията си. Интересите в работата й са насочени към иновациите и интегрирането на информационните технологии в обучението на учениците. Притежава педагогически такт, коректност, креативност, отговорност, лоялност. Стимулира уникалността и индивидуалността на всеки ученик. Това се вижда и от високите резултати на нейните възпитаници в състезания, конкурси и олимпиади. Нейкова участва в редица национални и международни форуми. Има публикации в педагогически списания и сборници на МОН, сп. „Педагогика”, сп. „Образование и технологии”, „Електронна книга на учителя” и др. Участва в национални и международни проекти.

 

Красимира Маринова – прогимназиален етап на основна образователна степен

 

Красимира Маринова е преподавател по математика и старши учител в прогимназиален етап. В ОУ „Васил Левски” работи от 1991 г. Високата лична квалификация на Маринова обезпечава компетентна работа в обучението на учениците. Системно прилага в дейността си иновативни методики, използва интерактивни методи, с които провокира интереса на учениците. Разнообразните начини на преподаване дават възможност за трайно овладяване на знанията. Резултатите от системната и задълбочена работа се доказват и от отличното представяне на учениците в математически състезания и олимпиади.

Красимира Маринова участва в подготовката и издаването на сборник със задачи за математическите състезания „Васил Левски”. Работи активно и по проект „Успех”, като дава възможност на деца с интереси към математиката да развиват и изявяват таланта си.

 

Милен Белев – гимназиален етап – общообразователна подготовка

 

Милен Белев работи като учител по физическо възпитание и спорт в ПГМЕТ от 1995 г. Под негово ръководство ученици взимат участие във всички етапи на спортни игри и видове спорт. Отборите по футбол и хандбал многократно са финалисти на национални състезания. Негови ученици са печелили сребърни медали по футбол в Стара Загора, Сливен и Етрополе, два пъти са бронзови медалисти. През 2012 г. от 690 участвали училища в национален турнир по хандбал възпитаниците на Белев заемат четвърто място.

Безспорна е неговата висока професионална квалификация и пример за гражданско поведение.

Белев работи усърдно за изграждане на умения и навици за здравословен начин на живот у подрастващите и създаване на интерес и мотивация за развиване на спортните заложби на изявените ученици.

 

Елина Петрова – извънучилищни дейности

 

Елина Петрова е възпитател в Ученическо общежитие от три години. За това кратко време, използвайки професионалните си и лични качества, Петрова успява да възроди, обогати и зареди с нови идеи живота на учениците. Внася иновативни подходи на работа в извънкласната и възпитателната дейност на младежите. Създава компютърен кабинет, необходим за подготовката на учениците. Организира празници, състезания, работи по различни проекти и инициативи, предлага алтернативни начини за организиране на свободното време на младежите – основна част от педагогическата дейност на възпитателите в общежитието. По нейна инициатива са създадени фолклорен клуб „Нашенчета” и клуб „Млад еколог”.

Елина Петрова поставя началото и на доброволческата дейност сред учениците чрез организиране на различни мероприятия и създаване на партньорства. Работи за утвърждаване на Ученическо общежитие като институция и доказва с работата си необходимостта от съществуването й.

 

 

 

5 коментара

  1. Честито на Красимира Маринова! Достоен и стойностен педагог!

  2. честито!

  3. Честито!!!

  4. Поздравявам Красимира Маринова! Тя учеше сина ми и тогава той харесваше математиката. След това – просто се отказа от нея /математиката/. Призванието на добрия учител – да накара децата първо да харесат учителя си, а след това – и предмета, който им преподава. Честит празник!

Comments are closed.