Близо 100 професионалисти, обединени от обща кауза – превръщане на България в уникална и предпочитана международна туристическа дестинация се събират в столицата на Вътрешната революционната организация на Апостола на свободата, за да вземат участие в Петата работна среща между бизнеса и местната власт. Това съобщават от Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА).

Между 23 и 25 октомври 2017 г. в  гр. Ловеч, под мотото „Сътрудничеството между обществения и частния сектор – платформа за устойчиво туристическо развитие“,  ще се проведе Петата работна среща между бизнеса и местната власт.

Планиран като инструмент за постигане на една от стратегическите цели на Асоциацията на Българските туроператори и туристически агенти, АБТТА –  перспективно и устойчиво туристическо развитие,  още със своето първо издание през 2013 г., форумът е признат като необходима, иновативна и ефективна формула за разширяване и надграждане диалога между основните групи участници на туристическия пазар: общините – основен фактор за изграждане на висококачествен и конкурентоспособен регионален туристически продукт, туроператорите, осигуряващи неговата пазарна реализация и организациите, създаващи  бъдещите професионалисти за туристическата индустрия.

на националното туристическо предлагане ще работят делегати от 17 (засега записани) български общини  със значителен туристически потенциал, професионалисти от над 25 водещи български туроператорски фирми – членове на АБТТА и други партньорски сдружения,  журналисти от основни български медии.

 

Професионалното образование трябва да е съобразено с нуждите на бизнеса, смятат българските туроператори и водени от разбирането за значимостта на практическото обучение, предоставят възможност на бъдещите професионалисти в туризма да придобият знания в реална бизнес среда, да  се запознаят с водещи български туристически агенции и защо не – да открият своето бъдещо работно място.

Работната програма на форума предвижда дискусии относно ролите на основните участници на туристическата сцена в осигуряване на необходимите условия за отговорно и перспективно развитие на българския туризъм, презентации на регионалните  туристически ресурси,  двустранни бизнес срещи  за обмяна на информация и договаряне на конкретните условия на сътрудничество между заинтересованите страни.

В рамките на дискусионен панел Споделена отговорност, български туроператори и  общински администрации ще потърсят решение на проблеми, възникващи при разработването на програми, основани на регионални туристически ресурси, и подпомогнати от изтъкнати представители на българските академични среди, ще съгласуват действия за повишаване ефективността на своите професионални взаимодействия.

 

В модул Конкурентност, основана на знания общински експерти ще запознаят присъстващите професионалисти с ресурсите и предимствата за развитие на туризма в своя регион, а в Една година по-късно, участници в миналогодишното издание на форума ще представят новоразработени туристически продукти и инициативи, свързани с разширяване на местното туристическо предлагане и насърчаване на развитието на устойчив, отговорен и ориентиран към качеството регионален туристически продукт.

 

В последващ практически семинар, представителите на общинските  администрации  ще могат – в двустранни срещи – да дискутират конкретните условия на сътрудничество  със заинтересования бизнес,  да разпространят рекламни материали и да представят подробна информация за туристически обекти, природни забележителности, места за настаняване  и изхранване на територията на своята дестинация.

 

Делегатите в юбилейното издание на форума  ще имат възможност да присъстват на официалната церемония по излъчване на победителите на Първи национален конкурс за Община с най-добра маркетингова политика 2017.

Създаден с решение на Четвъртата работна среща в Троян през 2016 г., проектът е част от стратегията на АБТТА за повишаване конкурентоспособността и разнообразието на националното туристическо предлагане и има за цел да насърчи усилията на общинските администрации за по-успешно маркетингово позициониране  и  да подпомогне тяхната дейност с достъпни научно-практически маркетингови решения.

 

Петата работна среща се провежда с неоценимото съдействие и организационна подкрепа на Община Ловеч, избрана от българските туроператори за домакин на деловата проява заради подкрепата, оказвана на българския туристически бизнес и в израз на уважение към провежданите от Общината политики за превръщане на България в предпочитана Европейска туристическа дестинация.

* Общини:

София, Пловдив, Варна, Бургас, Варна, Самоков, Чепеларе, Елена, Павликени, Казанлък, Стара Загора, Троян, Ловеч, Несебър, Велинград, Тетевен.

** Бизнес:

Александър Тур, Балкан Комфорт, Бохемия, Виталити Традишънс, Витис Тур, Елфи Турс, Профи Турс, Лоял Травел, Стела Турс,  Караджъ Турс, Летище Стара Загора, Миел,  Райзебюро сити център, Рози Травел, Тандем Травел, Царевград Търнов, Ред Турс, Рила Травел, Премиер Клуб България Никона Травел,  Хепи Груп, др.

 

***Образователни институции:

МВБУ Ботевград, Стопанска академия Д.А. Ценов, Свищов.