napikomisiq1912141Радосвета Коева НАП

Персоналният идентификационен код  (ПИК), издаван на клиентите на Национална агенция за приходите, вече може да бъде получен от всеки от офисите на НАП в страната. Досега кодът се получаваше задължително от офиса по постоянен адрес на гражданите и по регистрация на фирмите.

Издаването на ПИК е безплатно, отнема няколко минути, а с кода физическите лица могат да подават данъчни и осигурителни декларации, да следят данъчната си сметка за задължения и плащания, да проверяват осигурителния си доход и да ползват редица други електронни услуги. Най-новите електронни услуги на приходната агенция, достъпни с ПИК за физическите лица, са възможността за автоматизирано плащане на дължимите суми към държавата директно от справката за задълженията;  подаване на осигурителната декларация 7 (задължително изисквана от безработни и неосигурени за здраве на друго основание и при възстановяване на здравноосигурителни права), декларация образец 5 (подавана от самоосигуряващи се лица, когато се осигуряват само във фонд „Пенсии” на държавното обществено осигуряване), декларация за регистрация на самоосигуряващо се лице, както и уведомления за сключване, изменения или прекратяване на трудови договори.

Над 320 000 са фирмите и физическите лица, ползватели на персонални кодове до момента, съобщават още от НАП. Само в офиса на приходната агенция в гр.Ловеч вече са издадени над 3200 персонални кода. През изминалата данъчна кампания всяка трета декларация за доходите беше подадена по интернет с персонален код, над 2 млн. са справките за задължения и плащания, направени на сайта на НАП от началото на 2015 г. В офиса в гр.Ловеч всяка шеста декларация за доходите,  всяка втора декларация за облагане с корпоративни данъци и около 2/3 от справките за изплатени доходи на физически лица са подадени по електронен път.

Допълнителна информация за услугите с ПИК може да бъде получена от сайта на НАП www.nap.bg или на информационния телефон 070018700