cherneva1510131Шефката на Архива  в Ловеч отбеляза 60-годишен юбилей

Жанина Илиева

Шефката на териториалното звено на Държавния архив в Ловеч Пенка Чернева събра настоящи и бивши свои колеги на своята 60-годишнина. Пожеланията към юбилярката бяха поднесени на чаша бяло вино.

Пенка Чернева работи в Държавния архив – Ловеч от септември 1980 г.  Преминала е през всички нива на израстване в архивната система. Връщайки се назад във времето, признава, че наред с различните архивни задачи по контролно-методическата работа с учреждения и предприятия по  комплектуване на учрежденски и лични фондове, най-приятната и носеща й удовлетворение остава  информационно-популяризаторската работа. „През последните 4-5 години  работим с ученици и интересът на децата към родовата и краеведска история  ме радва“, казва Пенка Чернева.  Най-последователни в това отношение са  учениците от Гимназията за чужди езици с ръководител Людмила Брънекова. С тях съвместно Архивът в Ловеч издаде книга за Американския колеж, подготви няколко изложби и в момента работи по изложба за ловчанския митрополит Филарет.

cherneva1510132Равносметката от 33 години работа в архива са публикуваните стотици статии в местния печат, научни съобщения в специализирани архивни издания на Държавната агенция „Архиви“ по теми, отнасящи се  за историята на ловешката фирма Попов-Джабарски, за историята на ловешкото женско благотворително дружество „Благодетел”, за историята на ловешкия клон на БЧК, за детската колония и училището на открито край Ловеч, за приносът и животът на Камен Луков, Панайот Пипков, ловчалията и почетен гражданин д-р Васил Караконовски, за големия оперен певец  от Ловеч Банчо Банчевски, за изключителния музикален педагог  и диригент, посветил животът си на музикалната култура в Троян – Владимир Парушев и др. В десетки научни конференции, организирани от архивите и музеите е участвала със съобщения, а през последните години и с мултимедийни презентации.

За различни поводи и годишнини е  работила по издаването на книги, дипляни и вестници – за освобождението на Ловеч, за женското дружество, 45 и  50 годишнините на архива, за историята на първите протоколи на Община Ловеч, за обявяване и признаване на независимостта на България и др.

Пенка Чернева е от хората, които не пестят силите си за обществена работа. Влага ентусиазъм в работата по организиране  съвместно с  Община Ловеч и Клуба на дейците на културата на  юбилейни тържества и изложби за дейци на културата, образованието и приноса им  за развитието на музиката в Ловеч – Красимир Андреев, Милен Тотев, Мишо Бъжев, Божана Стойкова и др.  По нейна инициатива в Клуба на дейците на културата бяха организирани изложби на Държавна агенция „Архиви“ – за независимостта ,за спасяване на българските евреи, за Екзарх Йосиф I и др.