nagradibudit311133Ръководителят на териториалното звено на Държавен архив – Ловеч, Пенка Чернева и дългогодишната учителка по български език и литература Мирослава Метева са наградени с почетната значка на община Ловеч. Двете получиха отличията си снощи на тържествена церемония по случай Деня на будителя, връчи им ги лично кметът Минчо Казанджиев.

Почетната значка се присъжда на Чернева за приноса й в проучването и популяризирането на историята на Ловеч и на Метева – за проучване и популяризиране на дейността на видни общественици, културни и музикални дейци и учители от Ловеч и региона. Наградата е и във връзка с 60-годишнината им.

Пенка Чернева работи 33 години в Държавния архив. Равносметката от тях е публикувани стотици статии в местния печат и научни съобщения в специализирани архивни издания, участие в десетки научни конференции, издаване на книги, дипляни, вестници.

nagradibudit311132Мирослава Метева е дългогодишен преподавател по български език и литература в Ловеч, 30 години прави краеведчески проучвания, които публикува в местния и централния печат. Книгата й „През моите очи“ (първа), излязла от печат тази година, събира статии, есета, очерци, спомени за видни общественици, културни и музикални дейци и учители от Ловеч и региона.

Предложението за наградите е на Клуба на дейците на културата в Ловеч. Удостояването е със заповед на кмета на основание Наредбата за символите, почетните знаци, отличията и почетните звания на община Ловеч.

Силно развълнувана, Пенка Чернева благодари за наградата и посочи, че за да стане историята по-достъпна и за младите хора в Ловеч, огромен е приносът и на община Ловеч. В типичния си стил Мирослава Метева след разчувствено произнесено слово за учителя – „душата на училището”, призна, че учителят не е свикнал да получава награди и да бъде глезен, затова е силно изненадана от своето отличие. Благодаря за тази чест, заяви Метева.

nagradibudit311131Приемам знака като желание от страна на общината бъдещата ни дейност да продължи съвместно. Но и това, което сме направили досега за Ловеч, е било със съдействието на общината. Това пък каза президентът на Ротари клуб – Ловеч, Любомир Банчев, след като получи от кмета Казанджиев почетния знак на общината. Наградата се присъжда на Ротари клуб – Ловеч, във връзка с 10-годишнината от основаването му и за благотворителната му дейност. Нека има повече такива родолюбци, пожела кметът.

1 коментар

  1. Ей го на. Пак връчват награди онези дето не могат да преценят за какво ги връчват. Припомням най-якия изпълнител на Бардфест 2013 Емо не беше награден от никой. То и втория според моята класация де Наталия Барабаншикова също никой не я награди.

Comments are closed.