pdi2809151За тринадесети път Програма Достъп до Информация връчва годишни награди за принос в областта на свободата на информация по случай Международния ден на правото да знам. Церемонията се проведе в Дома на Европа в София. Присъстваха над 80 представители на неправителствени организации, държавната администрация,  журналисти, юристи, партньори, колеги и приятели на ПДИ.

И тази година церемонията бе открита с песента “Дишай” , създадена през 2011 по поръчка на ПДИ специално за празника. Музиката и аранжиментът са дело на Михаил Йосифов. Текстът е на Марий Росен, а изпълнението на Андрония Попова – Рони и Михаил Йосифов.

Наградите за 2015 година се връчват в шест категории.

 

1. Категория

Гражданин, най-активно използвал правото си на информация

 Награда „Златен ключ” се присъжда на

 Милен Чавров – За системно и последователно упражняване на правото на достъп до информация за подобряване на разбирането за болестта СПИН у нас и за защита правата на хората, живеещи с ХИВ в България и застъпничество за по-добри политики.

 

Почетни грамоти получават

 

Красимир Русев, Търговище – за активно използване на Закона за достъп до обществена информация, включително защита на правото на информация в съда, за дейността на общинската администрация, договори за продажби на терени и имоти.

Иван Петров, София – за дългогодишно използване на ЗДОИ, включително водене на съдебни дела, в резултат на което Столична община променя практиките си.

 

2. Категория

Неправителствена организация, най-активно упражнявала

правото си на достъп до информация

 Награда „Златен ключ” се присъжда на

 Гражданска инициатива „Да спасим Кара дере“ – за използване на ЗДОИ и публичните регистри за осветляването на детайли по планираното застрояване на територията на Кара дере, както и за установяване на законови нарушения. Използват получената по ЗДОИ информация в кампанията си и в делата, заведени относно законността на проекта. През лятото на 2015 г. използват ЗДОИ за разкриване на дейността на властите по повод проверките за нелегално къмпингуване. Групата използва интернет за съвместно планиране и координиране на действия, в т.ч. формулиране и подаване на заявления за достъп до информация.

 Почетни грамоти получават

 Асоциация „Приятели на железопътния транспорт“ – за последователно и упорито търсене на информация, свързана с железопътните услуги в България и двете спечелени съдебни дела за достъп до информация в резултат, на които бе получена важна информация свързана с пътническия железопътен транспорт в страната.

Център за защита на правата в здравеопазването – за активно и резултатно търсене на информация, свързана със здравеопазването в България. В резултат на активната кампания на ЦЗПЗ и водене на съдебно дело НЗОК публикува на интернет страницата си информация за изплатените средства на болниците. Информацията е систематизирана в платформата “Добрите болници” www.dobritebolnici.info и се използва за успешното водене на съдебни дела.

 

 

3. Категория

Най – добра журналистическа кампания,

свързана с правото на достъп до информация

Награда „Златен ключ” се присъжда на

 Здравка Маслянкова, в. “Янтра днес” – за разследването “Хлopнa бoмбa цъкa в Гopнa Оpяхoвицa“, направено с помощта на Закона за достъп до обществена информация, и последвалата серия публикации в резултат на които бе спряно изграждането на завод за хлор в Горна Оряховица.

 Грамота за изключителен принос към прозрачността и отчетността на институциите получава

Екип на „Господари на ефира“, Нова ТВ – за използването на ЗДОИ, за да проследят дали и как институциите предприемат действията, които обещават след разкрития за нередности в ефира на предаването.

 

Почетни грамоти получават

 Юлиан Христов, OFFNews – за използването на ЗДОИ, както за събиране на данни за всекидневната си репортерска работа, така и за да проведе свои разследвания. Търси информация от МВР, НСО, ДКСИ, ДАНС и др.

Спас Спасов, кореспондент на в. „Дневник” и „Капитал” за Варна – за множеството разследвания и публикации през годината, подкрепени с информация, получена посредством ЗДОИ.

4. Категория

Институция, най-добре организирала предоставянето

на информация за граждани

Награда ”Златен ключ” се присъжда на

 Министерство на отбраната – за прогресивно подобряващата се активна прозрачност на институцията, организацията на процедурата по предоставяне на достъп до информация, пълнотата на секцията „Достъп до информация“ и навременното и пълно отговаряне по заявления и предоставяне на достъп до информация, включително по електронен път.

 

Почетна грамота получава

 РИОСВ – Благоевград  – за високото ниво на активна прозрачност, за бързите отговори на заявления, доказателство за което са резултатите в Рейтинга на ПДИ на активната прозрачност на институциите.

 

 5. Категория

Институция, която не изпълнява задълженията си по ЗДОИ

и нарушава правата на гражданите

 

Антинаграда „Катинар” се присъжда на

 

Министерство на земеделието и храните за упоритото игнориране на задълженията по ЗДОИ за създаване и поддържане на секция „Достъп до информация“ на интернет страницата, за искането за електронен подпис на заявления, подадени по електронната поща и за отказа да предостави името и длъжностната характеристика на определения по ЗДОИ служител. За пръв път, откакто ПДИ отбелязва Международния ден на правото да знам с церемония по връчване на награди, представител на институцията, наградена с “Катинар” дойде, за да получи антинаградата.

 


„Срамота” получават

 30 мълчаливи общини – за липсата на какъвто и да е отговор на електронно заявление за достъп до информация, подадено в рамките на проучването на ПДИ на активното публикуване на информация в интернет страниците на 544 институции, проведено в периода 23 февруари – 23 март 2015. Липсва секция “Достъп до Информация”, информация за административното звено, което отговаря за приемане на заявления, годишни отчети по ЗДОИ и вътрешни правила за достъп до информация. Номинацията е напомняне към тези общини за дължимата към обществеността отчетност и прозрачност, особено в навечерието на предстоящите местни избори.

 

6. Категория

Най-абсурден и/или смешен случай за достъп до информация

Антинаграда „Вързан ключ” се присъжда на

 

Министерство на околната среда и водите за позицията им, че по реда на ЗДОИ може да се иска информация, но не и достъп до конкретни документи. В съответствие с тази позиция, министерството и подчинените му структури редовно отказват да предоставят конкретни документи. В случаите, когато министерството реши да предостави достъп, това става чрез преразказване на документите в писмени справки, за които понякога се искат баснословни суми.

 

„Срамота” получава

ОДМВР Перник – за това, че заличи имената на служителите по ЗДОИ в предоставената заповед за тяхното назначаване и така заявителят отново не знае към кого да се обърне, за да получи информация.