Панихида, гражданско поклонение и концерт в Ловеч са предвидени за 22 август /сряда/ по повод 141 години от Освобождението на града от османско иго и установяване на местно управление.

Програмата започва в 16,30 часа с панихида за загиналите за Освобождението на Ловеч и благодарствен молебен в катедрален храм “Света Троица”. Ще бъдат поднесени и цветя на паметника в двора на църквата.

След това едновременно ще бъдат поднесени венци и цветя на паметната плоча на Цачо Шишков, на Кървавия паметник в кв. “Дръстене”, на паметника на Гложенеца в парк “Стратеш”. Цветя ще бъдат поставени и на Черния паметник, както и на паметниците в Алеята на българо-руската дружба в парк “Стратеш”.

Честванията ще продължат в 17.30 часа с гражданско поклонение и тържествен военен ритуал по поднасяне на венци и цветя на Белия паметник в парка.

Слово за Освобождението ще произнесе кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова, гост на тържеството ще е генералният консул на Руската федерация в Русе Андрей Громов.

Вечерта в Янковата къща ще бъде открит националният пленер “Дувари”, а след това е концертът на Народно читалище “Бяла Анаста 2016” на площад “Тодор Кирков”.Отбелязваме Освобождението на Ловеч на 22 август

Специалната програма предвижда от 16.30 ч. панихида за загиналите за Освобождението, благодарствен молебен и поднасяне на цветя на паметника в двора на храм „Св. Троица“. В 17 ч. е предвидено поднасяне на венци и цветя на  паметната плоча на Цачо Шишков на ул. „Ц. Шишков“; на кървавия паметник в кв. „Дръстене“; пред паметника на Гложенеца в парк „Стратеш“; пред Черния паметник в парк „Стратеш“;  на паметниците в Алеята на българо-руската дружба в „Стратеш“.

От 17.30 ч. ще се проведе гражданско поклонение и тържествен военен ритуал по поднасяне на венци и цветя на Белия паметник. От 18.15 ч. е откриването на Националния пленер „Дувари 2018“ в Янковата къща. А от 19 ч. е концертът на НЧ „Бяла Анаста 2016“ на сцената на пл. „Тодор Кирков“.