asenovci506131Специализираната комисия, свикана със заповед на кмета на община Ловеч, избра подходящо място за монтиране на голямата скулптурна композиция „Подписване на мирен договор с Византия в крепостта Ловеч от Асеневци“. Миналия петък групата експерти, водена от главния архитект на общината Силвия Средкова, извърши оглед на различни места в града и единодушно стигна до решение паметникът да бъде монтиран от лявата страна на скулптурната композиция „1876“ на ул. „Васил Левски“ в кв. „Вароша“ зад Младежкия дом, върху подпорната стена.

Предстои да бъде изготвен технически проект за ситуиране на скулптурата, който ще бъде съгласуван с Министерството на културата, преди да бъдат предприети по-нататъшни мерки.

В момента изработената преди повече от 20 години скулптурна композиция се намира в леярната на Съюза на българските художници в София, кв. Илиянци. Причината да не бъде транспортирана и монтирана толкова години е липсата на подходящо място за нея. Предстои превозването й до Ловеч.

Паметникът е изработен от гранит, размерите му са 5/5 метра и дебелина 1 метър. Негов автор е скулпторът Георги Гергов.

През 2013 г. се навършват 826 години от победата на братята Асен и Петър над Исак II Ангел и подписването на мирния договор с Византия, с който се слага началото на Втората българска държава.

3 коментара

  1. Май са щяли да бъдат срещу моста за никъде, който е трябвцало да е за някъде , но не и за където отива сега….

  2. “Причината да не бъде транспортирана и монтирана толкова години е липсата на подходящо място за нея.”

    Преди да кажа : “Кмета пак ни лъже!”, първо ще си направя съответната справка и ще цитирам дословно официалния отговор, който получа за предназначението на имота за който който си мисля, че е отреден да бъде поставена тази композиция.
    Доколкото си спомням, мястото на този паметник е определено и по сега действащия градоустройствен план и то е на сегашния незаконен паркинг срещу ДАЙ .

  3. Екземплярите в тази специализирана комисия с какви специални конкурси за неграмотни са назначавани? Е баш на това място ша знайш е най-подходящо.

Comments are closed.