Падналите валежи през последното денонощие в Ловеч не са нанесли значими щети и повреди. Наводнените участъци от градските улици са отводнени в рамките до половин час, като шахтите са почистени веднъж и предстои ново почистване

Екипи на Гражданска защита, на полицията и на отдел „Контрол и сигурност“ към Община Ловеч са участвали активно в нормализиране на състоянието след проливния дъжд в неделя следобед.

Падналото количество дъжд пред деня е 39 л/кв. м, а през нощта – 21 л/кв. м, според информация на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН.

В Община Ловеч са приети два сигнала за бедствия. В село Радювене местната бара е препълнена от водосбора на близките дерета и през нощта е заляла част от къщи и стопански постройки. Има информация са удавени дребни селскостопански животни и повредено имущество. Няма бедстващи хора.

В село Соколово поройна вода е отнесла настилката на една от улиците.

В неделния следобед екип на община Ловеч, както и доброволци, на два пъти укрепваха т.нар. „Плаваща сцена“ в река Осъм до Покрития мост в центъра на града.

Критичните участъци и предприетите действия бяха посетени лично на кмета на Община Ловеч Корнелия Маринова и заместник-кметът Даниел Колев, който взе дейно участие в акциите.

Съставена е комисия, която ще опише щетите в пострадалите райони.

Днес, 9 юли, за област Ловеч е обявен жълт код за обилни валежи и гръмотевична активност. Такъв код е обявен в още 20 области – Видин, Монтана, Враца, Плевен, Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Шумен, Сливен, Стара Загора, Хасково, Кърджали, Смолян, Пловдив, Пазарджик, София-област и София-град.

В тези райони ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури, възможни са и градушки. Очакваните количества на падналия дъжд може да достигнат 5-15 л/кв.м, на отделни места до 20-25 л/кв.м. Пожарни и полицейски екипи са в готовност за реакция във връзка с прогнозите за проливни валежи.