plod2709134През тази седмица стартира втората година от проекта „Повишаване консумацията на плодове и зеленчуци сред уязвими групи от неселението” в Ловеч и Троян. Деца, възрастни и бременни  ще получат общо 10 тона пресни плодове и зеленчуци по време на 10-те ежемесечните кулинарни демонстрации, които ще се проведат в 21 организации от двата града от септември 2013 до юни 2014 г.

 Инициативата е на Генерална дирекция „Здравеопазване и потребители“ към Европейската комисия в отговор на тревожната тенденция към непрекъснатото нарастване на хората и особено децата с наднормено тегло. Според изследване на ToyBox в шест европейски държави – Полша, Испания, Гърция, България, Германия и Белгия, извършено сред повече от 7000 деца в 300 детски градини и представено на световния конгрес по хранене през миналата седмица в Испания, България е на трето място по затлъстяване сред децата в предучилищна възраст. Около 14% от всички деца на възраст между 5 и 6 г. у нас са с наднормено тегло.

plod2709131 Проектът „Повишаване консумацията на плодове и зеленчуци сред уязвими групи от неселението” се осъществява пилотно в България, Словакия и Румъния в рамките на две години. Организацията координатор е френската Агенция за комуникация ЛИГАРИС – БАБЕЛ, а изпълнител на дейностите в България е ПР Агенция Янев и Янев.

 През 2012 – 2013 г. в детски градини,  училища и клубове на пенсионери, както и в АГ отделенията на болниците в Ловеч и Троян се проведоха общо 120 кулинарни демонстрации, 4 специални събития и бяха раздадени повече от 10 тона плодове и зеленчуци. През 2013 – 2014 г. проектът продължава, като включва по още две организации от Ловеч и Троян, с което общият им брой става 21. С много забавления и изненади участниците в проекта бяха провокирани да научат повече за здравословното хранене. За една година те обогатиха познанията си за това как да съчетават плодовете и зеленчуците с останалите храни така, че максимално често да присъстват в ежедневното им меню. Научиха любопитни и полезни факти за правилното хранене и проявиха инициатива сами да предлагат интересни рецепти за ястия с пресни плодове и зеленчуци.

 plod2709132Успехът на проекта през първата година се дължи до голяма степен и на двете партньорски организации, които работят по реализацията му на място – Фондацията Център за социални и икономически инициативи на територията на град Ловеч  и Сдружение „ Знание” – в Троян.

 Екипът на проекта благодари на всички участници и на обществеността от Ловеч и Троян, която с готовност се включи в публичните събития в двата града и се надява и през втората година от реализацията му да предложи много приятни и полезни часове на малки и големи.

1 коментар

  1. Да се чуди човек как сме оцелели преди без европрограма, която да ни научи как да съчетаваме плодовете и зеленчуците. Може би ни е спасило наличието на качествени БЪЛГАРСКИ плодове и зеленчуци, които сами сме си произвеждали или купували от пазара. Или може би защото пеехме още в детските градини “чушки и домати който не яде, той голям не ще да порасте”. Сега пеят “уан, ту, фри, уан ту фри, файв секс…..”, а ако остане време им разказват приказки къде и как растат чушките и доматите…. сигурно пак по някоя европрограма.

    Наистина, голямо предизвикателство е да се съчетаят египетски картофи с китайски чесън, турски чушки, македонски домати, гръцко зеле, румънска царевица, сръбски магданоз и т.н. и всичко това отнесено към норвежко дълбокозамразено свинско, аржентинско говеждо, немски колбаси, френска горчица и италианска майонеза. При плодовете е още по-сложно.

    Е, поне децата може да научат географията и местоположението на държавите, които днес ни хранят и които преди десетилетия сме ги учили на зеленчукопроизводство и отглеждане на плодове. И то на какви плодове и зеленчуци – нямащи нищо общо с днешните ГМО-отрови и напомпани с нитрати плодове и зеленчуци, които забележете – нямат способностите да изсъхват по естествен начин, а се сплуват буквално след няколко дена. А при месата и месните производи от генно модифицирани животни си е направо трагедия.

    Разбира се, за качеството на храната в ЕС се правят на умрели лисици. За българско правителство не отварям и дума, защото такова отдавна нямаме… или поне е всичко друго, но не и българско.

Comments are closed.