lovechobshtina103121Очаква се доста тежко заседание на Общинския съвет – и като проблематика, и като  времетраене. Това прогнозира кметът на Общината Корнелия Маринова на пресконференция. Надявам се общинските съветници да намерят добрите решения, за да направи общината решителни стъпки по въпросите на капиталовата програма, както и по изпълнението на поетите ангажименти – социални дейности, образователни промени и други. Сред тях е и приемане на оздравителен план  за финансовото стабилизиране на общината и започване на процедура за план за нейното оздравяване, допълни Маринова.

Както е известно, редовното заседание на Общинския съвет е насрочено за 30.06.2016 г. от 10 часа.

Неотдавна Министерството на финансите потвърди нашите изводи за финансовото състояние на Община Ловеч, посочи в сряда кметът Маринова. Става дума за съобщение от 7 юни т.г., което обяви, че 36 от общо 265 общини у нас влизат в процедура за финансово оздравяване след анализ на Министерството на финансите. Документът е изготвен в резултат от промени в Закона за публичните финанси, които са публикувани в Държавен вестник. Процедурата изисква  от общините да предприемат мерки за намаляване на задълженията, подобряване на събираемостта на приходите и др. За целта могат да се искат временни безлихвени заеми от финансовия министър, които при добри резултати могат да се опростят.

Предстои Общинският съвет на 30.06. 2016 г. да приеме с обикновено мнозинство решението да открие процедура и да възложи на кмета да вземе безлихвен заем, обясни по-късно  зам.- кметът Цветан Георгиев.  Следва определяне срок за изготвяне на плана, който не може да е по-дълъг от един месец – тоест до 29.07.2016 г.  После се определя ред и срок за публично обсъждане, който не може да е по-кратък от 14 дни.

Затова се предвижда на 18.08.2016 г.  да има публично обсъждане на плана и до 25.08. 2016 г. трябва да се насрочи сесия и да се приеме оздравителната програма на Община Ловеч.

 

 

 

 

 

2 коментара

  1. При тежки загуби от неумело управление/ 47 000 лв.загуба само за три месеца на общинската фирма “Еко”ЕАД,загубата от “шушкане”и незнание как на “одуханите”пари – приблизително един милион по спечеленото от екипа на Казанджиев дело срещу наложената и “прибрана” от управляващия орган Министерство на регионалното развитие санкция по проект,които пари трябваше да постъпят в общинския бюджет…/наистина предстоящата сесия на съвета трябва да бъде изключително тежка за Кметица Маринова.

Comments are closed.