inovaciivlevski1203162Училището инвестира собствени средства за използване на иновативни методи на преподаване

 В ОУ „Васил Левски“ са инсталирани 12 мултимедийни интерактивни дъски в класните стаи на учениците от пети до осми клас. Това дава възможност на всички учители да прилагат на практика най-новите информационни и комуникационни технологии в преподаването. Учителите ще могат да създават и ползват  интерактивно електронно съдържание, което да подпомага образователния процес. ОУ „Васил Левски“ е инвестирало 25 хиляди лева от собствения си бюджет за реализирането на тази идея.

Чрез инсталирането на комбиниран тип мултимедийна дъска, включваща информационен дисплей с висока резолюция и подвижна бяла дъска от класически вид, в училището се поставя началото на различен подход  в начина на преподаване. Познатите ни до момента маркери и бели дъски, са съчетани умело с модерно технологично решение. Всеки един от учителите ще може да използва презентационна техника от ново поколение – информационен дисплей тип digital signage, който  в комбинация с web базирана интерактивна образователна платформа позволява  на учители и ученици да ползват облачните технологии. Това иновативно решение представлява  завършен продукт, който отговаря изцяло на предизвикателството на новото време.

inovaciivlevski1203161Инсталирането на  комбинирания тип мултимедийни дъски е в изпълнение на Стратегията за ефективно прилагане на информационни и комуникационни  технологии в  образованието и науката на  Република България.

ОУ „Васил Левски“ – Ловеч, започна поетапно внедряване на иновативни практики с цел насърчаване на използването и създаването на цифрово съдържание в началото на учебната 2014-15 г. Проектът стартира с обучение на учители за работа с интерактивна система, чийто софтуер позволява разработка на собствено електронно съдържание, игри и тестове за проверка на знанията на всеки един от учениците. В началото на 2015 година с новата техника бяха оборудвани 14 класни стаи на учениците от първи до четвърти клас и подготвителната група.

„Чрез използването на иновативни методи на преподаване, базирани на ИТ решения, се цели увеличаване на интереса и мотивацията на учениците в процеса на обучение. С монтирането на новите мултимедийни дъски във всички класни стаи се създават условия за използване на съвременните информационни и комуникационни технологии в цялото училище“, казва Илица Петрова, директор на ОУ „Васил Левски“.

Проектът се реализира с партньорството на фирма КЕЙСИЕМ ЕООД, специализирана в предлагането на ИКТ продукти за образованието.

 

1 коментар

  1. Учениците в България са с най-ниски постижения по четене, математика и природни науки сред всички държави членки на Евопейския съюз. Освен това процентът на заетост на наскоро дипломиралите се е 52.6%, а за ЕС възлиза на 70.8%.
    Това са част от изводите от мониторинговия доклад на Европейската комисия в сектора “Образование”, който ще бъде представен на международното изложение “Образование без граници”, което се провежда в Националния дворец на културата от 11 до 13 март.
    Около 40% от 15-годишните ученици в България са функционално неграмотни, защото не са в състояние да разбират и анализират това, което са прочели. Също така около 44% от учениците са функционално неграмотни по математика, показват резултатите от програмата за международно оценяване на учениците PISA.
    Около половината от всички студенти в България учат в шест от общо 52 професионални области: икономика, администрация и управление, право, комуникации и информационни технологии, педагогика и туризъм, сочи проучването.

    http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2016/03/11/2721152_bulgarskite_uchenici_sa_s_nai-niski_postijeniia_v_es/?ref=id&_ga=1.179004000.556990395.1446984297

Comments are closed.