Маргарита Добрева

От 8 до 12 май ПЕГ „Екзарх Йосиф I“ – Ловеч, ще бъде домакин на последната мобилност по проекта „Дебати и креативен театър“. Проектът е сред първите одобрени проектопредложения по КД2 на програма Еразъм+ и е съфинансиран от ЕК.

Основна тематична насоченост на тази мобилност е представянето на креативни постановки на ученици от партньорските училища в Испания, Италия, Турция, Румъния и Словакия. Българските ученици от Езиковата, която е координатор на 3-годишния проект, са подготвили богата програма, на която ще присъства началникът на РУО,  официални гости от местната власт, Карина Димитрова, представител на „Инфолинк –България“, родители, ученици и журналисти. Трима учители от Испания – двама от Мадрид и един от Барселона, ще пристигнат на собствена издръжка, за да станат съпричастни на събитието и да установят контакт с ПЕГ за бъдещи съвместни инициативи.

Най-важното събитие от петдневната програма ще бъде посветено на инициативата на Европейската комисия за отбелязване на 30 години Еразъм. Стартирала като програма само за обмен на студенти, през 2014 г. към нея се обединяват всички предишни образователни програми под общото наименование Еразъм+. Датата за честването на тази годишнина 9 май е специално подбрана от координатора на проекта Маргарита Добрева. Денят на Европа ще бъде съчетан с тържествено отбелязване и на други значими събития през 2017 г. – 60 години от подписването на Римските договори (това са два от трите основополагащи документа, върху които започва изграждането на обединена Европа след Втората световна война), 10 години от присъединяването на България към ЕС, както и 3 години успешно международно сътрудничество по проект „Дебати и креативен театър“.

Сред трескавата подготовка за предстоящето домакинство, в която активно се включиха членовете на Обществения съвет към училището, както и много родители, Езиковата получи най-подходящата новина – новият проект по КД1 за квалификация на 11 учители от гимназията е одобрен за финансиране от ЦРЧР (Център за развитие на човешките ресурси), който e националната агенция за България по администриране на Програма „Еразъм+” за периода 2014-2020 г.