skorsizdanka250614111Павлин Иванов

СКОРС, ловешката общинска полиция е нещо средно между рекламна агенция, охранителна фирма, билетопродавачи, бюро за регистрация на каруци, консултантска фирма. Това личи от написаният в типичен соц стил отчет на структурата за периода 1 януари – 30 юни 2015 г., който ще бъде разгледан от Общински съвет Ловеч на заседанието му в четвъртък.

В СКОРС работят около 60 човека, които разполагат с 2 (два) автомобила. Охранители на общински обекти са 27.5 човека, контролиращите спазването на Наредбите на ОбС са общо 29, като в тази цифри влизат и продавачите на билети по паркинги и туристически обекти. Реално, само 7 човека отговорят за спазването на общественият ред!

За първите 6 месеца, билетопродавачите от общинска полиция са събрали 26 546 лв. от билетчета за паркиране, 18 913 лв. от билети за пазари/базари, продали са билети за 38 654 лв. за Деветашката пещера, 1188 лв. са събрали от Спортната зала.

Глобите с квитанции са за цели 120 лв., а са регистрирали 0 (нула) каруци!

От посочените цифри, непредубен читател вероятно ще си направи извода, че ловешката общинска полиция, всъщност е с ярка бизнес насоченост. Ето какво се казва още в отчета:

„Във връзка с продажба на входен билет за обект „Деветашка пещера“, ръководството на отдел СКОРС ежемесечно и периодично провежда обучения по контролната процедура по продажбите и отчитането на получените средства.“

Чудесна инициатива на ръководството! Очаквам следващата инициатива е да бъдат обучение охранителите-билетопродавачи за гидове, аниматори, туристически агенти, мениджъри туризъм и атракции ..

Ръководството на Община Ловеч, во главе с кмета Казанджиев и супер експерта по проекти и програми Пенка Николова, така и не можаха да разберат, че туризъм не означава събирането на едни пари в един омърлян фургон. Всеки първокурсник в икономически университет може да обясни подробно на „експертите“ в Общината съдържанието на този термин.

И само да си представим в как „Маурицхаус“ охранител продава билети?!? И да си представим, че посетител от Канада пита на английски или френски, а не на домашния холандски, къде може да види прочутата картина „Момичето с перлената обеца“ на Вермеер и получи отговор: „Не знам, баце! Питай някой вътре!“ .. Трагедия, нали?

На отдел СКОРС е възложена охраната и събирането на такса от Спортната зала. В отчета четем:

„Приходите от използване на залата са 1188 лв. „ и със съжаление е добавена констатацията: „Обективна причина за намаляването на приходите е формирането на втори отбор по хандбал“, който яде от времето за търговия на СКОРС.

Ръководството на Община Ловеч, во главе с кмета Казанджиев и супер експерта по проекти и програми Пенка Николова, така и не можаха да разберат, че управлението на спортни обекти не е само черна касичка. То е сериозна дейност, която трябва да се развива от мислещи, умни и образовани хора.

Това са само няколко щрихи към Отчета на СКОРС. За съжаление, няма как да го видите, защото Председател Тихолов вероятно не е разрешил публикуването му или „удобно“ е забравил. Същото важи и за Отчета на ловешката полиция. Няма го на страницата на Общински съвет и вие, драги читатели, няма как да знаете добре ли сте охранявани, какви са ви проблемите по отношение сигурност и изобщо, какво смята да прави и направило РУП Ловеч.

Акцентирах само на няколко аспекта в отчета. Безспорно е, че СКОРС е необходим на Община Ловеч, но не с тази структура, не с подобно ръководство, не с подобни функции, не с подобен начин на мислене.

1 коментар

  1. Областите, където е най-висок броят на общинските чиновници спрямо местното население и където може да се предполага разхищение на общински ресурс (а съответно и на държавен ресурс през държавните трансфери към общините), са били едни и същи и през 2010, и през 2014 г. – Видин, Добрич (без град Добрич), Кърджали, Смолян и Ямбол. За област Добрич (без самия град) служителите в администрацията са били 7.18 на 1000 души от населението, за Кърджали 6.72, а за Видин – 6.22.

    Областите на обратния полюс, където общинските служители са били най-малко на 1000 души и през 2010, и през 2014 г., са Сливен, Русе, Варна, Стара Загора и Перник. Едва в четири области е имало свиване на общинските администрации спрямо местното население за дадения период. Това са областите Ямбол, Плевен, Варна и Сливен. Във всички останали области се наблюдава увеличение на показателя брой общински служители спрямо брой жители, най-голямо в Ловеч, Смолян и Благоевград.
    http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/07/21/2576507_obshtinskite_administracii_zapazvat_chislenostta_si/
    ……………………………………………………………………………………………

    Най-много лемури на глава от стадото предполагат разхищение на общински ресурс. Област Ловеч се е запътила към отличниците в тази класация.

Comments are closed.