snqg25101411Подготовка на пътната инфраструктура и на водачите, както и препоръки към участниците в движението за безопасно поведение на пътя са основните акценти на акцията, съобщават от ОДМВР Ловеч.

В рамките на акция “Зима” ще се проведат две кампании за подобряване на пътно-транспортната ситуация в страната. „Безопасно шофиране през зимата“ е планирана за времето от 3 до 30 ноември и в рамките на кампанията дейността на полицейските служители ще бъде насочена към превенция и предоставяне на практически препоръки за безопасно шофиране при зимни условия. През втория етап на кампанията, от 17 до 30 ноември, предстои провеждането на полицейски операции, в това число и по метода  „широкообхватен контрол“ вкл. на техническата изправност на автомобилите и на осветителните им системи.
Основните акценти, върху които ще бъде фокусирана кампанията са подготовка на пътната инфраструктура, подготовка на водачите и препоръки към участниците в движението за безопасно поведение на пътя. Специално внимание ще бъде отделено на превантивните действия и на контрола по отношение на неправилното пресичане и на отнемането на предимството на пешеходците от водачите на моторни превозни средства.
Специализираните полицейски операции ще се извършват на подходящи места край пътя, като ще се извършват проверки с уредите за регулиране на фаровете.
Втората кампания  – „Водачи и пешеходци за толерантност на пътя“ е планирана за времето от 10 до 16 ноември, дни – обявени като Седмица за пешеходна безопасност. По време на кампанията ще се извършва активен контрол за спазване от пешеходците на правилата за безопасно пресичане, както и за даване на предимство на пешеходците на пешеходните пътеки. При установяване на нарушения ще бъдат налагани санкции. Ще бъде осъществяван превантивен контрол над пешеходци, които показват явно намерение да пресекат неправилно, като полицейските органи ще отправят предупреждения по законоустановените начини и чрез указване на правилното поведение. Специално внимание ще се обръща на пешеходците в тъмната част на денонощието, движещи се неправилно извън населените места.
На 16 ноември служители на пътна полиция ще се включат в отбелязването на Световния ден за възпоминание на жертвите от пътнотранспортни произшествия.