vnimaniedeca109141Целта  е ограничаване на причините и условията за пътно-транспортни произшествия с деца по време на лятната ваканция

Акцията ще се проведе в цялата страна за времето от 15 до 30 юни.
Планирано е засилено полицейско присъствие в дните, в които са ученическите  празненства за края на учебната година, както и в дните, в които официално се закрива учебната година (15.06. 2015 г. и 30.06.2015 г.).
За да се повиши сигурността на пътя ще се проведат специализирани полицейски операции. Ще се следи за спазване ограниченията на скоростта, предимството на пешеходците, управление на двуколесни МПС от неправоспособни малолетни и непълнолетни, използването на каски, обезопасителни колани и системи за превозване на деца.
С училищните ръководства ще се обсъдят мерки за безопасност при провеждане на различни празнични инициативи, екскурзии и други мероприятия през летните месеци. Водачите на автобуси ще бъдат инструктирани и проверявани за употреба на алкохол и упойващи вещества, ще се контролира също техническото състояние на превозните средства Уточнени са и дати за провеждане на заключителни 15-минутни беседи по пътна безопасност с ученици във възрастовата група 9 – 11 клас. По време на беседите акцента ще бъде поставен върху правилата за безопасно поведение на детски площадки и игрища в близост до оживени улици; използването на пешеходни пътеки и други съоръжения за пресичане на натоварени кръстовища; придвижване в участъци, където няма или не може да се използват тротоарни площи; управление на велосипеди и други детски приспособления за возене или пързаляне – скейтбордове, ролери и др.; правилно поведение при пътуване в автомобил на родители, близки или познати и др.

Информация за деца участници в ПТП на територията на ОД МВР-Ловеч през лятото на 2014г. и първите пет месеца на 2015г.

През лятото на 2014г. – периода 01.06. – 30.09. на територията на област Ловеч са регистрирани 387 ПТП, от които 86 тежки, със 127 ранени  и 8 убити участници в движението. Загинало е едно дете, като пътник в лек автомобил, а 24 са били ранени. 13 са пострадали като пътници в лек автомобил, 1 на велосипед, 6 като пешеходци и 4 велосипедисти.
От началото на настоящата година до 31.05., регистрираните от органите на „Пътна полиция” ПТП са 313, като тежките са 49, загиналите 6, а ранените 75. Ранени са общо 9 деца, от  тях като водачи на МПС – 2,  2 се пострадали като пешеходци и 5 като пътници (4 в лек автомобил и 1 на мотопед). За отчетния период няма загинали деца при ПТП.
Основно вината за настъпване на ПТП е нарушение на водача на ППС – над 97%. Основните нарушения на водачите, причина за настъпване на ПТП са: несъобразена скорост – 40%, отнемане на предимство – 17%, неправилни маневри – 9%, неспазване на дистанция – 9%, неправилно движение назад –7% и други.
По вина на неправоспособен водач през първите пет месеца на 2015г. са възникнали 9 ПТП, при които са ранени 9 лица. При осъществяване на контролна дейност са санкционирани 121 лица, управляващи МПС без да притежават необходимата правоспособност.