klis-petrov2606141Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“, заедно с останалите учителски синдикати подписаха Национален КТД за системата на „Средното образование“, съобщи председателя на профсъюза Юлиян Петров.

. Договорените параметри са най-добрите за работещите в системата членове представителни синдикати и работодателски организации за последните 10 години.

Важните договорени акценти за учителите в България са:

  1. Минималната работна заплати на младите учители се увеличава от 500 на 530 лева.
  2. С двайсет лева се увеличават заплатите на останалите педагогически длъжности, съответно: „Старши“ учител-555лв.; „Главен“ учител-590лв.; пом.-директор-630лв.; директор-680 лв.
  3. Учителите, директорите и служителите, членове на синдикалните и работодателски организации получават осем брутни работни заплати при пенсиониране.
  4. Детските градини и извънучилищните звена ще участват в националните програми в образованието от 2015г.
  5. Годишния хорариум на учителите по история, география и философски цикъл се намалява от 720 на 684 часа годишно.
  6. Трудовите правоотношения на членове на синдикати се прекратяват след съгласие на синдикалната структура.
  7. Работодателите се задължават да осигурят три извънредни плащания на работещите в системата учители и служители.
  8. За педагогическите специалисти, които работят с деца със специални образователни потребности се осигурява допълнително плащане не по-малко от 20 лева.
  9. За преподаватели с научна степен „доктор“ и „доктор на науките“ се увеличава допълнителното възнаграждение съответно 85 и 100 лева.
  10. На учителите в детските учебни заведения е договорено за първи път по 10 лв. месечно за административна работа.
  11. За учители проверяващи олимпиади, писмени работи, външно оценяване е договорено допълнително заплащане от 0.1 до 0.3 за брой работи.
  12. Учителите имат право да избират сами мястото на своята самоподготовка.
  13. Представителното облекло на учителите се увеличава от 320 на 350 лева, а работното облекло на непедагогическия персонал се коригира от 240 на 250 лв.

 

Колективния трудов договор влиза в сила от днес и договорените по-добри условия показват, както добрия социален диалог и упорита работа на синдикатите, така и положителното отношение на екипа на МОН и проф. Клисарова към българските учители и ученици.

101 коментара

  1. Бих искала и аз да споделя с всички вас мнението си за учителите и помощно обслужващия
    персонал в детската градина .От 37 години работя в системата на предучилищното образование.
    Обичам професията си и децата .Старая се да уважавам труда на всички . Имам необходимия образователен ценз да упражнявам професията си на детски учител , но считам , че е известно
    на всички които до момента са споделили свои наблюдения и мисли относно позицията , която
    всеки от нас заема в ДГ или училището , че дипломата не възпитава и обучава децата . Това е
    приоритет на педагога . В нашата ДГ и филиала всеки член на екипа ни работи съзнателно и отговорно .Приема присърце отговорностите си и в края на календарната година получава бонус за добрата си работа .Няма явно разделение на персонала по степента на образование .
    Най важният критерий е зачитане на личността като част от цялото .Всеки помага в зависимост
    от компетенциите и възможностите си за уюта , доброто възпитание на децата и толерантните взаимоотношения между персонал , родители и общественост .Кафето е на заден план. Нека
    не поставяме всички под един знаменател . Има ДГ и в селата , чиито колективи работят в синхрон.Нека не си отправяме обвинения , а да работим в името на децата .Не говори добре за нас , ако подхождаме негативно към професията на учителя .
    С пожелания към всички , които ще прочетат мнението ми да са здрави , позитивни , обичащи
    живота такъв , какъвто е сега и с позитивни нагласи към това , което ни предстои .
    Една добронамерена детска учителка , чиито професионален път е само в селска ДГ , макар че
    съм родена и живяла в центъра на град Шумен до 23-та си година .

  2. А който има в класа си 2 деца със СОП, и към неговата заплата само 20лв. добавят, а работата е 6 пъти повече отколкото с другите деца и документацията е много….

  3. Tanya Georgieva Помошник -възпитател не го зачитат за нищо,а само чакат да им подгъзуваме за всичко, хем не се справят без помоща ни,но признание…никакво…

  4. Всеки дърпа чергата към себе си,това го разбирам.Но,защо не се казва нищо и за логопедите,работещи в системата.Те също са на този хал.

Comments are closed.