army1310131Иво Райнов

Правителството въвежда военното обучение в училище! Благата вест бе съобщена от министър Ангел Найденов. От 1-ви декември всички деветокласници и десетокласници ще бъдат обучавани на военни умения. Ето я първата истинска реформа в образованието на кабинета „Орешарски“. При това респектираща. В училищата влиза строгата военна дисциплина (някой биха казали простотия, но разбира се няма да са прави). Дето се вика крайно време е за малко ред в училище. Пък и гениално го е измислил министъра – няма да се натоварва програмата с нови часове, ще се щипнат няколко занимания от часа на класа.  Правилно,  вън класните ръководители от учебните стаи! Тяхната работа е една нескопосана имитация на загриженост за децата и създаване на човешки отношения и светоглед. Я да видиш като влезе военният и въздухът затрепери от неговия глас. Всички ще се опнат и от глезльовци  ще се превърнат във войници само за 45 минути.

 

Въвеждането на военно обучение е чудесен експеримент и тъй като нямам съмнения в неговия успех се надявам, с цялото си сърце, да бъде въведено и полевото обучение, както бе преди години.  Ах, какви дисциплинирани войници бяхме там в дивака на „Липака“.  Няма да е лошо в образователния календар да се запише и „Преглед на строя и маршовата песен“. Може ли едно войнишко сърце без стегнат марш и плашеща врага юнашка песен. Само тридесет минути ежедневен марш на плаца ще калят такива характери, каквито не сме имали от времето, когато бяхме народна република. Да си призная като чух анонса на министъра ме заляха едни топли носталгични вълни. Сигурен съм, че изобилие от  носталгия изпълва и главите на нашите министри – военен и образователен. Прогресивният резултат вече е на  лице. И ако градивният ентусиазъм не напусне министър Клисарова,  може да ни предложи и други междуведомствени кооперативи на ползу българското училище.  Например с министъра на младежта и спорта, която вече показа афинитет към прекрояване на училищните програми. Редно би било двете нетрадиционно мислещи дами да постигнат споразумение и да въведат сутрешните физзарядки. Тридесет минути по-рано на училище и бодри упражнения за разсънване и зареждане с енергия. Я да видим тогава кой ще закъснява за училище или ще спи първия час! Допускам, че е въпрос на време да бъде припомнено и още едно прагматично взаимодействие – между министъра на образованието и този на земеделието.  Не са научени на труд днешните деца. Затова хайде на бригада. Хем ще разберат колко черен и потен е хляба на родителите, хем ще се научат да ценят учението, което ще ги измъкне от полето на кърската работа. За държавната полза да не говорим. Знае се, че когато БСП управлява се появяват стокови дефицити или работната сила бяга на някъде. Затова да не чакаме неволята, да подготвим младежта, този вечен резерв на партията, за трудови подвизи в името на линеещата държава.

 

Като начало, обаче, от първи декември се въвежда военното обучение в училище. Я, тогава въвеждаме и задължителните униформи в Езиковата. Тъкмо време да сменим стайлинга и да дадем хоризонт на фешъна в унисон с нововъведенията на министър Найденов. Струва ми се резонно елементите на езиковската униформа да включват кубинки, клин, куртка и кепе. В маскировъчен зелен или дрисливо кафяв цвят. Непременно от груба шаячна материя. Край на голите пъпове, дълбоките деколтета, късите поли, бермудите и джапанките. In  the army now!

6 коментара

  1. Даскале, даскале донякъде бих се съгласил с анализите, но те отново са единствено и само през призмата на политическите ти убеждения. А ТИ ОТ ПОЛИТИКА НЕ РАЗБИРАШ!

  2. Правителството върна военното обучение в училищата и университетите и одобри наредбата за условията и реда как това ще стане.

    Връщането на военната подготовка бе заложено в Закона за отбраната и в Закона за резерва.

    В средното образование военното обучение ще се провежда в девети и десети клас в рамките на пет часа, които ще се проведат в т.нар. часове на класния.

    Деветокласниците ще се запознават със задълженията на българските граждани по отбраната на страната, оказването на помощ на населението и др. В десети клас пък ще бъде представяна историята на въоръжените сили, мисиите и задачите им и участието им в операции извън територията на страната, целите и задачите на резерва на въоръжените сили и др.

    Те ще се провеждат съвместно от класния ръководител и военнослужещ, определен със заповед на министъра на отбраната, цивилен служител от териториалните структури на Централното военно окръжие или цивилно лице въз основа на сключен граждански договор.

    Обучението на студентите е доброволно. Те ще могат да преминават курсове по начална (до 90 академични часа годишно) и/или специална (не по-малко от 90 академични часа годишно военна подготовка).

    Обучението ще се провежда с решение на академичния съвет на висшето училище, което избира курс от Каталога на курсовете, обявен от министъра на отбраната, и определя броя на участниците в него. Обучението се провежда от преподаватели от военните академии, висшите военни училища, военнослужещи, определени със заповед на министъра на отбраната, или преподаватели от гражданските ВУЗ.

    “Основание за издаването й е и необходимостта младите хора да притежават познания и да придобият умения, свързани с отбраната на страната, защитата на населението и личната сигурност. Обучението се налага и от факта, че през 2007 г. беше отменена задължителната наборна военна служба”, посочват от Министерския съвет.

    Средствата за провеждане на подготовката на учениците и на обучението на студентите ще се планират и осигуряват от бюджета на Министерството на отбраната.

    mediappol.bg
    20 февруари 2013 г.

  3. даскаът по география /макар и да е слаб по предмета си/ пак се е развихрил да “коментира” – май само това умее и то на елементарно, ниско интелектуално ниво. уж под загрижеността си за науката и знанието / от които е доста отдалечен и в миналото и понастоящем /, той се опитва да прокарва някакви “политически” виждания, макар, че и там доста издиша и не може да формулира никаква градивна и полезна идея за развитието на училището и на града ни…

  4. “В десятката с Иво Райнов”.

  5. da Lipakaaaaa dobre behe

Comments are closed.