krastslbrqg306131Иво Райнов

Преди месец  посетих „Дахау“. Нацисткият концлагер е превърнат в мемориал, за да разказва и напомня за жестокостта на един античовешки режим. Видях, че Германия и град Дахау се срамуват, но не крият историята и вината си. Мемориалът е нестихващо извинение и обещание, че никога няма да допуснат отново нацистки терор.

Всяка година ходя в лагера „Слънчев бряг“  край Ловеч. Четвърт век след края на комунистическата шизофрения мястото е пуста и буренясваща кариера.  Държавата нехае, а местната администрация мълчи гузно. Не намери сили и разум, за да изпрати поне един венец в памет на невинно избитите. Странно съзаклятие, което вярва, че с мълчание ще изтрие историята или ще измие срама.

„Дахау“ и „Слънчев бряг“ си приличат. Приличат си като нацизма и комунизма! Създадени са, за да затварят и изтребват политически противници. В „Дахау“  превъзпитавали комунисти, свещеници, евреи, проститутки. В „Слънчев бряг“ приобщавали към новия строй  земеделци, социалдемократи, свещеници, предприемачи, музиканти, цигани, а според апологетите на тогавашната власт и леки жени и хулигани. В „Дахау“ биели с жилави пръчки, в „Слънчев бряг“ налагали с колове. В „Дахау“ убивали чрез разстрел или газови камери, в „Слънчев бряг“  както им падне!  Лагерниците от „Дахау“ строели пътища и жп линии за процъфтяването на нацисткия райх, събратята от „Слънчев бряг“ градели удобствата на новата комунистическа власт в Ловеч. В „Дахау“ работели в работилници, в „Слънчев бряг“ копали камъни с голи ръце! На входа на „Дахау“ пише „Работата  те прави свободен“, доскоро на руините в „Слънчев бряг“ пишеше „Ползвай почивката за работа“.

krastslbrqg306134Днес в „Дахау“ можеш да видиш всичко – бараките, плаца, крематориума, мемориални плочи с имена на избити. В Ловеч никой не иска да знае имената на избитите. Доскоро на зловещата кариера имаше само декоративен параклис, паметна плоча и черен кръст.  От няколко дни кръстът, който обозначава едно от най-отвратителните места на уродливия комунизъм,  е разбит. В местни медии съобщават, че символът е счупен от … вятъра.  Евфемизъм, съчинен от демагогската съвест на политическите наследници на хората, създали душегубката „Слънчев бряг“. Какъв злосторник трябва да е вятърът, за да извади кръста от 40 сантиметров бетонен ботуш  и да го разбие на тресчици (вижте снимките) ?. Кръстът и паметта на жертвите са умишлено поругани от  човешка ръка, направлявана от злоба и отмъстителност! Нека  Бог съди този,  който е извършил гаврата с историята и паметта. Както и тези,  чиято пропаганда е отровила сърцето и мисълта на злосторника. Вярвам, че няма ненаказано зло.  Питам се само защо сега и в чест на какво? Може ли да е салют за едно завръщане на власт, макар и  през задния вход? Или е част от вече започнала рекомунизация с възстановяване на комунистическите паметници и същевременно рушене на всички символи на комунистическия срам?  Наскоро четох статия на една перфидна лъжкиня, представяща се за историчка, Искра Баева, в която се твърдеше, че след деветосептемврийската история е силно изкривена в съвременните учебници. Лагерите и терорът вероятно са най-криви. Затова бой по всичко, което напомня за тях. До пълно разрушение!

krastslbrqg306132 Дали пък оскверняването на мястото на нашето човешко поклонение не е ритуален изблик на радост от политическата агония на антикомунистическите политически формации. Тези, които 24 години не спират да сочат с пръст и напомнят за вината и срама на комунистите и техните съвременни наследници. Боже колко сте наивни, ако мислите, че със старата десница си отива антикомунизма  и спомена за комунистическите безчинства ! Антикомунизмът и обвиненията за комунистическите престъпления са живи в моето и  в сърцата  и съзнанието на стотици паметливи и смели хора в нашия град. Разбира се ще възстановим кръста (както направихме преди години с разбитата паметна плоча)   и няма да се спрем, дакъто не превърнем „Слънчев бряг“ в мемориално място, което да буди страх у всяка злосторна ръка на политически реваншисти и срам за властта,  която повече от две десетилетия се опитва за изтрие неудобния спомен с мълчание и забрава.

Истината не може да бъде спряна нито пречупена. Ще трябва да отворите отново лагера. Ако имате достатъчно смелост и време. Първото никога не ви е достига.

4 коментара

  1. Ама началник нещо се заблуждаваш, че страдащите от комунистическо полудяване в момента не ни управляват. Разбра ли защо ми сринаха здравето в психарница и кой го нареди? Ми как става, че сметките за тока високи понеже има голяма консумация, въглищата не се купуват понеже няма консумация а никой не намира нищо нередно в това? ……

  2. Ще възстановим кръста в памет на избитите без съд и присъда в лагера "Слънчев бряг" – Ловеч .

  3. Иво Райнов е казал всичко ! Подкрепяме го изцяло !

Comments are closed.