2 ноември (четвъртък), Катедрален храм “Св. св. Кирил и Методий” – гр. Ловеч, 18:00 часа

„Пътят на война“ – филм за свещеника-пролетарий, който победи атеистичната система.

Документален филм за отец Георги от Жегларци (1923 – 2015)
Продължителност 75 мин.
сценарист: Георги Тодоров
режисьор и оператор : Христо Димитров – Хиндо
продуцент: Искони.
На 2 ноември (четвъртък) от 18:00 часа в новия катедрален храм “Св. св. Кирил и Методий”, Ловчанска

Света Митрополия организира прожекция на филма “Пътят на война”, проследяващ вълнуващия жизнен път на отец Георги от село Жегларци – наш съвременник, духовен отец и смел изповедник на светата Православна вяра. Лентата съдържа силни кадри от последната година на живота му и от предсмъртните му проповеди. В най-трудните години на атеистичния период селският пролетарий Георги Пейчев, който прехранва многодетното си семейство с чукане на камъни и вадене на пясък, решава да стане свещеник. Приет по чудо (без нужното образование) в Семинарията, той намира там истинското си призвание на духовник и до края на живота си безспирно и неустрашимо проповядва своята вяра. С великодушие, любов към ближните и всеопрощение той доживява до последните си земни дни с радост и упование в Бога.

Сценаристът Георги Тодоров е богослов и православен публицист, автор на многобройни статии и книги – главно в областта на църковната история.
Режисьорът Христо Димитров е по-известен като сценарист и оператор на игрални и документални филми, сред които „Знаеш ли, бедни ми рибарю“ (2014), „Преводачката на черно-бели филми“ (2007), Реката (1995), Тишина в Камбоджа (1993)., Баща (1989) и др.
Това е първият филм на продуцентска къща „Искони“.