devetakigaz1803142Екип на фирма „Проучване и добив на нефт и газ“ АД гр. Плевен извърши ремонтно-възстановителни работи по оборудването на сондаж „ИЕ-2“ край ловешкото село Деветаки. Както е известно, преди няколко дни комисия, назначена от областния управител на Ловеч Милко Недялков, констатира, че сондажът изпуска големи количества газ и втечнени нефтени емисии. В комисията участваха експерти от Областна администрация – Ловеч, от община Ловеч, от Областно управление пожарна безопасност и защита на населението – Ловеч, и от РИОСВ – Плевен.

След намесата на аварийно-ремонтната група надземното оборудване на сондажа е херметизирано успешно, предотвратено е сериозно замърсяване на почвата около находището, а така също и на подземните води в околността. Ликвидирана е и опасността от избухване на пожар.

Действията, инициирани от областния управител, бяха подкрепени от нарочна инспекция от Министерството на икономиката и енергетиката след запознаването на министър Драгомир Стойнев с проблема. От страна на неговото ведомство до дни ще бъде намерено и трайното му разрешаване.

Според експертите вариантите са два. Възможно е отдаването на изоставения сондаж на друг концесионер, който е в процедура да поеме проучването за добив на нефт и газ в зона „Деветаки“. Вторият вариант предвижда пасивна защита около сондажа, за да се предотвратят злонамерени действия.

2 коментара

  1. Защо Недялков се занимава с тези работи? нема ли някой друг

  2. Толкова ли сме богати та изоставяме газови кладенци или търсим балъци да го наемат за тоз дето духа-тия вече умряха!!!

Comments are closed.