krapec2201141По сигнал от 12 януари т.г  Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури(ИАРА) – Ловеч, алармира, че язовир „Крапец“ се източва. От страна на областния управител на Ловеч Милко Недялков бе поискана от „Напоителни системи“ ЕАД – клон Среден Дунав, спешна проверка. Тя констатира, че язовирът е източван незаконно.

Според докладната записка на Началника отдел Рибарство и контрол към ИАРА – Ловеч, Захари Велев, след направена проверка от страна на агенцията и зам.-кмета на Севлиево, от язовира  са източени над 1 млн. кубични метра вода. Oт Напоителни системи  поясниха, че още през ноември от страна на арендатора на водното съоръжение е постъпила молба за понижаване на водното ниво в язовира.

Според изискването изпускането на водата от язовира се извършва в присъствието на представител от Напоителни системи. Това е разпоредено с цел сигурността на язовирната стена и забранява боравенето с хидротехническите съоръжения от страна на наемателя, както изрично е записано и в договора за аренда. Това обаче не е спазено през януари.

От доклада категорично става ясно, че язовирът е източван незаконно и единствен заинтересован от това е наемателят. След сигнала на ИАРА – Ловеч, и Областна администрация и последваща проверка на Напоителни системи,  е затворен изпускателният кран на язовира на 12 януари. Още на следващия ден инспектори са направили посещение на обекта, като отново кранът е бил отворен, става ясно още от доклада.

Във връзка с констатираните нарушения и с цел предотвратяване на неправомерни действия е разпоредено от началника на Напоителни системи АД клон Среден Дунав инж. Васил Недялков, са разпоредени спешни мерки за ограничаването на достъпа и боравенето с изпускателния кран на язовира. Отводнителното съоръжение е заварено и обезопасено, гласи още докладът.