kolipeshehodnazona406142Павлин Иванов

Всички сме шокирани от трагедията в Стара Загора, където джип уби 4-годишно дете на пешеходната зона в града. Въпреки знаците, въпреки обозначенията, трагедията се случи.

Трябва ли в Ловеч да се случи подобен инцидент на пешеходната зона за да разберат градските власти, че пешеходната зона в нашия град е единствено и само за пешеходци?

Преди няколко седмица, по неясно чия заповед, на скобелевските гробища беше поставен таксов апарат, за да се спрат по думите на кмета Казанджиев, влизащите автомобили в според него, гробищният „парк“.

Факт е, че на скобелевските гробища има асфалтирани алеи и очевидно е, за да се движат автомобили.

Не разбирам обаче, като какво вижда кмета Казанджиев наредените плочки в централната градска част в Ловеч, за които е ясно, че не са предназначени за движение на автомобили! Може би като магистрала с плочки – инфраструктурна иновация?

kolipeshehodnazona406143Всеки ден, доста, тежки при това, джипове и миркобуси на инкасо фирмите се движат необезпокоявани по пешеходната зона, въпреки десетките деца, майки с колички, възрастни и трудноподвижни хора.

Значи, по асфалта на скобелевските гробища не може, а по плочките на пешеходната зона може?

Къде е стандарта? Къде е грижата за безопасността? Или ако се плаща на общината, всичко може, дори с риск да бъде убит някой?

Прилагането на двойни стандарти от община е една от най-характерните й черти, при това за жълти стотинки, каквито са таксите за инкасо автомобилите.

От името на „Ловеч днес“ настоявам да бъде забранено незабавно движението на всякакви превозни средства в пешеходната зона в Ловеч!

По плочките в центъра играят нашите деца, ходят нашите родители, движим се всички. Не бих желал да мисля, какво ще се случи, ако не дай Боже се стигне до трагичен инцидент. Ако това стане, надали съдът ще може да спаси както виновника, така и лично отговорните персони заемащи топлите кресла в местната власт!

 

Не искам да отразявам трагични инциденти! Не искам да взимам интервюта от почернени майки! Не искам да питам пост фактум „защо“!

 

Нека бъдем умни и предвидливи!

Ако все пак, до 14 юни Община Ловеч и кмета Казанджиев не предприемат кардинални мерки, а имено – тотална забрана за движение на МПС на територията на пешеходната зона в центъра на Ловеч, ще се възползвам от всяка една възможност за действие в рамките на законите на Република България!

12 коментара

  1. Закони и забрани има, не се спазват, обаче! Както всички знаете, има една група хора в Ловеч, които са над законите в България… То това всъщност не е само в Ловеч, но в случая нали за нашия град става дума, който скоро може да се превърне в първия напълно обезлюден град, както вървят нещата… Е, поне ще сме първи в нещо 🙂

  2. Подкрепян напълно! Трябва да се забранят колите и на площад Кирков!

  3. 7 гряха на МВР, които убиха малкия Паоло…

    И все пак: кой е виновникът за смъртта на Паоло? Не е само нахалният Сапунджиев, който ще изрови земята, за да се спаси. Има обаче един друг виновен, който все остава в сянка, а понякога дори му благодарим, кой знае защо. Става дума за МВР.

    Старозагорската полиция вече каканиже, че били съставени актове на нарушители. Ченгетата сигурно очакват похвала и благодарност. Лъжат се. Те са били длъжни, като виждат, че нищо не се променя, да наложат железен контрол и да обезопасят мястото. Ако бяха направили това, сега Паоло щеше да е жив. Но не са, защото са едни регистратори, чиято дейност се върти около отчета. Оправданията им не струват пукната пара.

    Аргументите.

    Произшествието в Стара Загора се случва в зона, забранена за автомобили. Очевидци и кметът Живко Тодоров признават, че ограниченията се нарушават постоянно и безпардонно. Дори някакъв министър, на който никой не си спомня името, вероятно защото няма за какво, също паркирал на детската площадка.

    Знаела ли е полицията за това? Естествено. Нали оттам непрекъснато минават униформени и други служители, включително и шефовете. Но никой не си е мръднал пръста да промени ситуацията. Да наложи контрол за спазване на закона и правилата.

    Защо?

    Защото:

    1. Полицаите не са мотивирани да изпълняват задълженията си.

    2. Дисциплината отдавна не е, а и никога не е била на нивото на нормалните държави.

    3. Ченгетата нямат изгода от това да съблюдават и да налагат спазването на закона. От една страна могат да си навлекат неприятности от влиятелни нарушители и съответно от началството. От друга се лишават от възможността да си докарват допълнителен доход от същите тези нарушители.

    4. Полицаите са свидетели как техните началници по веригата газят закона в случаите, когато трябва да се угажда на политици.

    5. Полицаите са свидетели, как управленци и политици отсвирват закони и правила в името на властта и личната изгода. Този светъл пример следват и те.

    6. Българските полицаи отдавна не се интересуват от общественото мнение, защото са зависими от конкретни началници и партийни кръгове. Данъкоплатецът им плаща заплатите, но той няма думата.

    7. И последно, но не и по значение: ръководството на МВР, в лицето на политическата фигура министър Цветлин Йовчев и на професионалната – главен секретар Светлозар Лазаров съставляват две кръгли нули. Знаете какво прави това. Те са хората, които трябва да създадат организация за стриктно изпълнение на задължениета от всеки служител и на съответния контрол. Не са го направили, защото заемат постовете не заради професионалните си качества, умения и опит, а защото са удобни като изпълнители на поръки. Те могат и да го отричат, но то е видно и от самолет. Затова смъртните случаи ще продължат.

    Примерите за негодност са десетки.

    Ще припомня само някои от тях.

    Преди два месеца 7-годишната Пламена от Русе бе пребита до смърт от родния си баща. Съседите жалеха за детето, но в същото време споделяха, че са чували отдавна писъците на битите деца. Майката разказа, че се е жалвала в полицията, но не поедвало нищо. Полицаите пък се оправдаха, че нямало писмено заявление. Но не обелиха и дума за задълженията на кварталния инспектор, който би трябвало да познава района и живущите в него като петте си пръста. Трябва, но не го е сторил. Защото не го е еня.

    Студентът Стоян Балтов бе пребит до смърт в Студентски град през 2008 г. Разследването и делото се проточиха. Така и не бе повдигнат обаче въпросът, къде са били патрулиращите ченгета по време на побоя? Защо не са държали под око опасните зони, където може да възникне конфликт? По какъв маршрут се движат, на какви интервали, кой е правил инструктажа им преди дежурство и кой е задължен да упражнява контрол, ако въобще има такъв.

    Същите въпроси важат и за случая пред дискотека “Соло” в центъра на София, където бяха заклани двама млади мъже: Васил Александров и Кирил Въжаров. Наръга ги с нож перничанина Илиян Тодоров, който след като получи доживотна присъда се скри и започна да пише обръщения до главния прокурор в мрежата. Къде бяха патрулиращите ченгета в онази нощ, на метри от Съдебната палата?

    Ще ви върна и към 31 август 2013 г. В онази вечер пред дискотека във Враца бе брутално пребит 16-годишният Николай Димитров. Смазали го от бой охранителите Ивайло Иванов – Акулата, Калин Димитров – Скинара и Иван Каменов – Цофъра. Дни след побоя Цофъра заяви пред камери, че ако се повтори ситуацията, пак щял да млати по същия начин.

    Къде бяха дежурните врачански ченгета през онази кървава нощ?

    Няма да получим отговор на тези въпроси, защото никой не ги задава. А и да се зададат, споменатите по-горе Йовчев и Лазаров си имат опорни точки: правим всичко възможно, много е трудно, ще анализираме и ще набележим мерки. Тати ще ми купи колело, ама друг път… Това е стилът на сегашното ръководство.

    Безумията в МВР лъснаха най-ярко в Лясковец. Една убита “барета”, четирима ранени. Няма да влизам в детайли, макар че са ужасни – скоро и за тях ще стане дума.

    На всички упреци се отвръща, че нямало достатъчно полицаи, заплатите били ниски и прочие глупости. Това е абсолютно невярно. Униформените са предостатъчно, а колкото до парите – преди да постъпят на служба са знаели колко ще получават и са се съгасили доброволно. Истината е, че и КАТ, и охранителните полицаи дебнат за “жертви” в храсталаците и малките улички, вместо да обезопасят опасните кръстовища, зоните до училищата и пешеходните пътеки. Шефовете знаят, но си затварят очите, защто така подчинените им си докарват нещо допълнително. Докарват и на тях.

    Австрия е с население от 8,4 млн души. Федералната полиция там наброява 24 000 души. Разкриваемостта на престъпленията е около 71%.

    Във Финландия живеят 5,4 млн души. Разкриваемостта на престъпленията е цели 98%!

    В Швеция (9,4 млн души) – 87 %, а в Холандия (16,5 млн души) – над 69%, а конкретно за кражбите – 86%. Данните са от Helsingin Sanomat.

    Мегаполисът Ню Йорк, където живеят 22,4 млн души, вече не е символ на престъпостта, както беше някога. През послените 8 години престъпността в града е спаднала с невероятните 36%. Кражбите на коли са намалели с 64%, което е световен рекорд. Глобите и наказателните постановления са скочили с 50 на сто. В момента Ню Йорк е най-безопасният за живеене голям град в САЩ. Кмет е Майкъл Блумбърг, а Полицейският департамент наброява, заедно с всички счетоводители, лаборанти и пр. служители – 35 000 души. Повтарям: за 22,4 млн население плюс 17 млн туристи всяка година. Плюс охраната на централата на ООН, където заседават и живеят около 35 000 чужденци на специален режим.

    За реда в 7 милионна България отговарят 65 000 служители на МВР. Каква е тяхната успеваемост? Не им слушайте отчетите и статистиките – гледайте какво се случва край вас и с вас.

    http://frognews.bg/news_71078/7%20%D0%B3%D1%80%D1%8F%D1%85%D0%B0%20%D0%BD%D0%B0%20%D0%9C%D0%92%D0%A0,%20%D0%BA%D0%BE%D0%B8%D1%82%D0%BE%20%D1%83%D0%B1%D0%B8%D1%85%D0%B0%20%D0%BC%D0%B0%D0%BB%D0%BA%D0%B8%D1%8F%20%D0%9F%D0%B0%D0%BE%D0%BB%D0%BE

  4. И аз настоявам ама от мое име.

  5. ПОДКРЕПЯМ!!!

  6. Задължително да се прекрати движението по пешеходната зона от инкасо автомобилите, които ВЪОБЩЕ не плащат за движението си в тази зона и НЕ отговарят за чупенето на плочки от тяхна страна! Нали така г-н Кмете? Никой от тези автомобили на банките НЯМА пропуск за тази зона по Наредба 2! Опитайте се да ги снимате. Служителите вътре недвусмислено ви посочват пушките си! Опитайте да потърсите отговор от самите фирми. Няма да отговорят. Пробвал съм. Инкасо автомобилите в Ловеч са фантоми. Чупят и не плащат. След дъжд псуваме в пльокащите плочки всички ние гражданите на Ловеч. Докога кмете ще търпим безхаребието на вас и общинското звено СКОРС, което въобще не си върши работата? До случай като в Ст.загора ли???

  7. Настоявам да се прекрати движението на МПС-та по всички улици в града. Изтрепаха се джигитите. Ловеч да стане изцяло пешеходен, първият подобен град в света.
    Няма синя, няма зелена, няма пембяна зона, само здраве и усмивки.

  8. Сезирайте омбудсмана на РБ на сайта му за извънредни мерки предвид пресния случай с прегазеното дете, нарушават се основни права на гражданите за защита на живота им, след като това е определено за пешеходна зона.

  9. освен опасността за пешеходците, налице е и разрушаване на плочките и капаците на отводнителните шахти. Отдавна смятам, че трябва да се предприемат мерки срещу автомобилите, които навлизат безнаказано в пешеходната зона – центъра и пл. “Тодор Кирков”.

  10. Този трагичен случай ме върна около 20 години назад, когато децата ни бяха малки и си играеха около паметника на Тодор Кирков във “Вароша”. И паниката и ужасът, който настъпваше сред нас – родителите, когато червеният мерцедес кабрио на “блаженопочившия герой” Стефан Мирославов – Крушата, внезапно връхлиташе върху тях. Е, и?… Площад “Тодор Кирков” винаги е бил забранен за автомобили.

  11. А дано ама нада ли!

Comments are closed.