zasedateli107141Подават се в деловодството на общинския съвет

 От днес започва приемът на документи за съдебни заседатели в Окръжния и Районния съд в Ловеч. На сесията си в края на юни общинският съвет откри процедура по изготвяне на предложенията за съдебни заседатели. Това се прави съгласно Закона за съдебната власт, според който общинските съвети, намиращи се в съдебния район на съответния съд, правят предложения за съдебни заседатели, като най-малко 10 на сто от тях трябва да са с педагогическа квалификация.

Кандидатите за съдебни заседатели подават документи в деловодството на общинския съвет. Това са заявление по образец, декларация за българско гражданство по образец, справка за съдимост, копие от дипломата за завършено образование, мнение на председателя на съответния съд, ако кандидатът е бил вече съдебен заседател. Представя се за справка и документът за самоличност. Образците на заявлението и декларацията за гражданство се предоставят от деловодството на общинския съвет.

Според Закона за съдебната власт съдебен заседател е дееспособен български гражданин, навършил 21 години, но ненавършил 65 към момента на определянето му, ползващ се с добро име в обществото, неосъждан за умишлено престъпление независимо от реабилитацията.

Приемът на документи продължава до 31 юли, до 10 септември общинският съвет трябва да излезе с решение за одобрените кандидати за съдебни заседатели, които ще предложи съответно на Окръжния съд (за Районния съд) и на Апелативния (за Окръжния съд) заедно с документите им. Общото събрание на двете съдилища избира своите съдебни заседатели измежду одобрените от общинския съвет.

Мандатът на новите съдебни заседатели започва на 1 януари 2015 г. Той е петгодишен.

6 коментара

  1. Съмърсат Моам : “Колко добре биха си живели хората,ако всеки полагаше за своите работи поне толкова грижи,колкото за чуждите !”

  2. Проблемът не е в присвояването на власт от съдебната система.Такова присвояване няма,защото в чл.1 ал.2 от Конституцията упражняването на властта от суверена е уредено да става пряко или чрез органите предвидени в “тази Конституция”.А в чл.117 от същата Конституция е визирана и съдебната власт.
    Проблемът е в това,че много хора без юридическа подготовка и познания си позволяват да коментират законови и подзаконови норми,да настройват по този начин общественото мнение,да дават оценки за дейността на магистратите ,а някои – дори и да подбират магистрати с допуснати “грешки” в миналото,за да могат да ги държат винаги “на каишка”,т.е.тези магистрати да са “независими”,защото след назначаването им нищо няма да зависи от тяхното собствено мнение и познания по право,а от нареждането на посочилия ги политик.

  3. КОНСТИТУЦИЯ

    Глава първа
    ОСНОВНИ НАЧАЛА

    Чл. 1.
    (1) България е република с парламентарно управление.
    (2) Цялата държавна власт произтича от народа. Тя се осъществява от него непосредствено и чрез органите, предвидени в тази Конституция.
    Глава шеста
    СЪДЕБНА ВЛАСТ
    Чл. 117.
    (1) Съдебната власт защитава правата и законните интереси на гражданите, юридическите лица и държавата.
    (2) Съдебната власт е независима. При осъществяване на своите функции съдиите, съдебните заседатели, прокурорите и следователите се подчиняват само на закона.
    (3) Съдебната власт има самостоятелен бюджет.

    1. Чл. ГОЛЕМ
      Съдебната власт в България е заряза(еба)ла Конституцията и проституира на воля. С редки изключения се подчинява на онзи, който плаща, и е забравила за чл.117, т.2.

    2. Много ми е интересно защо г-жа Тихолова така свенливо е пропуснала алинея (3) в цитирания от нея член 1-ви на Конституцията, а именно:

      Чл.1; (3) Никоя част от народа, политическа партия или друга организация, държавна институция или отделна личност не може да си присвоява осъществяването на народния суверенитет.

      Колкото до самата съдебна власт – някой знае ли друга държава, в която 25 години се прави реформа на съдебната власт и да не се знае изобщо кога ще завърши тази “реформа”. По-простичко казано – някой знае ли такава държава, в която 25 години да правят населението на маймуни, а съдебната власт да я има толкова, колкото да обслужва и замазва бандитизма на мафиотско-политическата власт, която на практика назначава самата съдебна власт? Спомнете си само цирковете и цялата гадория и откровена простащина около попълването на т.нар. Висш съдебен съвет.

      Ни срам, ни съвест имат тези!!

  4. Партиите-победителки предлагат кандидатури на ОбС. Партиите-победителки в ОбС си приемат собствените кандидатури и ги предоставят на съдебната “власт”. Съдебната власт си избира /подбира/, когото и хареса от предложените кандидатури.

    За “народът” /по този закон/ е предвидено да гледа тъпо и да духа супата…. а, и да чака съдебната реформа да завърши някой ден.

    “Демокрация” в български вариант.

    В предна статия по този въпрос някакъв полуграмотен примат ми бе написал “много си проззз”. На това малоумно анонимно говедо бих задал следният въпрос – КОЙ ОВЛАСТЯВА съдебната власт, че да се нарича власт, след като според Конституцията ЕДИНСТВЕНО Суверена има такива правомощия. Някой да има спомени последните 25 години някога и някъде да сме гласували за представители в различните органи на т.нар. съдебна власт? И ако не сте – за каква демокрация изобщо става дума? За каква реформа на съдебната власт става дума? За какво разделение на властите става дума?

Comments are closed.