zima2013

ОДМВР Ловеч

През настъпващия есенно-зимен период рязко се увеличават предпоставките за тежки пътно-транспортни произшествия и главно за ПТП с пешеходци.  Аварийността нараства, като относителният дял на загиналите пешеходци  достига до 30 % от всички убити при ПТП. Тази тенденция вече се откроява от началото на месец октомври. Увеличават се злополуките и поради неизправни и нерегулирани фарове, съчетано  с неправилното движение на пешеходци по тъмно. Друг негативен фактор е липсващото или недостатъчно улично осветление в населените места, включително и на най-уязвимите участъци, пешеходни пътеки и  кръстовища, отсъствие на хоризонтална маркировка в населените места и извън тях. Основна предпоставка е намалената светла част от денонощието, при запазена висока интензивност на движението на  МПС и пешеходци във вечерните и сутрешните часове, по тъмно. Значителна част от МПС са с нерегулирани и неизправни светлини, двуколесните превозни средства, селскостопанска техника и каруци най-често са с липсващи или неефективни светлоотразители. Нараства и броят на произшествията с неподготвени за зимата автомобили – движещи се с износени и летни гуми на мокри, заснежени и заледени настилки. Участниците в движението не познават достатъчно и подценяват рисковите фактори от намалената видимост.

           С цел ограничаване предпоставките за тежки ПТП през есенно -зимния период с рисковите групи участници в движението  /пешеходците, водачите с малък и лисващ практически опит за движение при есенно-зимни условия,  с управляващите неподготвени за сезона и с неизправни осветителни системи автомобили/ и поради необходимостта от насочване вниманието на водачи и пешеходци към специфичните рискови фактори за пътни злополуки, за времето от 05.11. до 25.11.201. на територията на цялата страна ще се организира и проведе традиционната операция на полицията “АКЦИЯ  “ЗИМА”. В хода на акцията контролната дейност на служителите, работещи по безопасността на движението ще бъде насочена към нарушенията причина за тежките ПТП с участието на пешеходци, особено в тъмната част на денонощието.

 

 

  • В периода на изминалия есенно-зимен сезон – 01.11.2012г.-31.03.2013г. в област Ловеч са възникнали общо 374 ПТП, от които 55 тежки с 6 загинали и 78 ранени участници в движението. 16 от ПТП (4.3%) са от вида „блъскане на пешеходец”, като 1 (16.7%) е убит, а 15 (19.2%) са били ранени.

По отношение нарушителите на правилата за движение през отчетния период са санкционирани 41 пешеходци и 15 водачи, отнемащи предимството на пешеходец на пешеходна пътека.

Особено внимание ще се обръща на изправността на всички светлинни източници и светлоотразителна сигнализация на МПС, проверка регулирането на фаровете, ще се контролира и изправността на осветителните системи и сигнализацията на велосипеди, превозни средства с животинска тяга, селскостопанска техника и др., както и спазването на задължението по ЗДвП  велосипедистите да носят светлоотразителни жилетки  в тъмната част от денонощието. Униформения състав ще извършва активен контрол за спазване на правилата за безопасно пресичане от пешеходците и за отдаване на предимство на пешеходците от водачите на пешеходните пътеки, като се налагат ефективни санкции. По време на акцията и през целия есенно-зимен период ще се извършва засилен контрол за технически неизправности на МПС, създаващи предпоставки за ПТП /износени гуми, неизползване вериги за сняг, при въведено задължение/ и ще се взема отношение с налагане на санкции по ЗДвП. Съвместно с представители на общините /и ще бъдат изготвени предписания към съответните органи на местното самоуправление, за осветяване на най-невралгичните места от уличната мрежа с повишена опасност за  ПТП с пешеходци – улични отсечки, райони на спирки на обществения транспорт, пешеходни пътеки, кръстовища, подлези.

От сектор „Пътна полиция” информират, че спрямо водачите, управляващи технически неизправни МПС ще се прилага принудителна административна мярка „спиране от движение” , а за констатираното нарушение ще се съставя акт.