Църквата „Успение Богородично“ в град Ловеч е един от най-посещаваните туристически обекти в града.    Намира се в Архитектурно-историческия резерват „Вароша”, близо до музея на Васил Левски и е недвижима културна ценност от национално значение. Храмът е действащ и в него се извършва редовно богослужение. Имотът е собственост на Ловчанска митрополия.

През последните години се забелязва силно усилване на влажността в храма. Това започна да оказва сериозно влияние върху старинните стенописи и те започват да се увреждат. Направеното обследване на специалисти от Община Ловеч показа необходимостта на първо време от изграждане на дренажи с цел отвеждане на водата дълбоко в земята, като по този начин ще се намали влажността във вътрешността на църквата. Отделно от това е необходима реставрация и консервация на покривната конструкция, увредените стенописи, както и на купола.

В тази връзка през февруари тази година бе изпратено искане за целево финансиране на горепосочените дейности до Дирекция „Вероизповедания“ при Министерски съвет и до Министерство на културата. Към момента има отпуснати 8000 лв. от Дирекция „Вероизповедания“, които вече са преведени по сметката на Ловчанска митрополия. Те ще бъдат използвани за отстраняване на най-спешните проблеми по сградата.

Предстои кандидатстване и за целево финансово подпомагане на ремонта от МК съгласно техните Правила за избор на обекти и определяне на дейности за предоставяне на целева финансова подкрепа в областта на консервацията и реставрацията на недвижими културни ценности.

Общата необходима сума за ремонтните дейности възлиза на 20500 лв. с ДДС

7 коментара

  1. Айде бре. При положение, че църквата се намира на наклон от какъв зор трябва да и правят дренаж освен за да се плявкосат пари де??? Ама все пак да не забравяме, че църковното БКП трябва да плячкосва постоянно. Ами не им стигна пляскосването на полощад Свобода за да си построят храма на сатаната.

Comments are closed.