По повод наличието на интерес в социалните мрежи към обрушване и обезопасяване на опасни скални масиви, Община Ловеч съобщава следното – непрекъснато и навременно са извършвани дейности по обезопасяване и обрушване на опасните места. Трябва да се има предвид, че всяка пролет има подобни проблеми, следствието на зимните амплитуди, ерозията и буйната растителност. Това не отменя непрекъснатия оглед и обрушване, които се и прави от Община Ловеч.

Обобщената справка сочи, че в периода 2017 – 2018 г. са извършени огледи и обрушване на над 20 500 м² опасни скални масиви. Поставени са нови или са укрепени съществуващите мрежи на площ около 1000 м². Изградени са предпазни джобове от мрежа в опасните участъци.

Ето и хронология на по-важните действия на Община Ловеч.

През февруари 2017 г. със заповед на кмета на Община Ловеч е назначена междуведомствена комисия, която извърши оглед на скалните масиви – собственост на общината, намиращи се в близост до алеята „Баш Бунар“ и парка „Стратеш“ и скалните масиви над квартал „Вароша“ и над пътя за изход от Ловеч към Троян (до т.нар. Пресечена скала). Комисията установи на място опасните скални участъци и необходимостта от обрушването им. Идентифицирани са опасните скални масиви и е предложено тяхното обрушване по алпийски способ и укрепване (обмрежване).

В изпълнение на предписанието са предприети действия по алпийски способ на обектите на площ 5 000 м² и обрушване на същата площ на скалните масиви по протежението на Троянски път – от Барокови къщи до изхода от Ловеч. Извозени са над 145 тона паднали скални късове, камъни и пръст, отрязани са храсти и малки дървета, които увреждат поставената предпазна мрежа. Опъната е нова мрежа и са закърпени компрометирани участъци от съществуващата – общо на площ над 700 м². Почистени са от паднали камъни запълнените джоб-стени. Допълнително изпълнителят е извършил и оглед и обрушване на скалните масиви над ул. „Васил Левски“ в участъка от бомбоубежището след Пешеходния мост до кръстовището с ул. „Крайречна“.

По повод постъпила жалба на граждани и писма на МРРБ и Областен управител на Област Ловеч за опасен скален масив – т.нар. „Момински камък“ („Иглата“) над ул. „Мадара“, е изискано становище от „Геозащита Плевен“ ЕООД. След постъпване на становището и в съответствие с дадените в него препоръки, през юни 2917 г. специализирана група в присъствието на представители на общината е извършила по алпийски способ подробен оглед на скалните масиви в имота. В резултат на огледа е взето решение да се извърши изкуствено обрушване на потенциално опасните и видимо нестабилни скални късове, и укрепване на дестабилизирани скални блокове.

В резултат от огледа е извършено почистване по алпийски способ на скалния масив и игла, намиращи се източно над ул. „Мадара“ и ул. „Хисарска“. Извършен е и оглед на квадратура по приблизителна площ 1540 м² и обрушване на същата площ чрез принудително събаряне на дестабилизираните скални късове. Изградени са няколко реда предпазни джобове от мрежа, анкерирани са чрез шини към основния скален масив отделни скални късове, които е опасно да бъдат обрушени поради големината им.

Пак през юни 2017 г. със заповед на кмета на Община Ловеч е назначена междуведомствена комисия, която е извършила оглед на скалните масиви и зелената система, намиращи се над алеята „Баш Бунар“. Специалистите са установили на място опасните скални участъци и необходимостта от обрушването им, както и наличието на изсъхнали и опасни дървета и храсти и необходимостта от премахването им.

Предложено е тяхното обрушване по алпийски способ и укрепване (обмрежване), като се извърши подробен оглед от специализирана група алпинисти на целия участък в недостъпните места. Извършените дейности по алпийски способ са обезопасили скалните масиви, намиращи се в дясната страна от началото на алея „Баш Бунар“ до ВЕЦ „Юзината“.

Обрушването обхваща нестабилната скална маса на площ от около 10 000 м² чрез използване на алпийски установки и предпазни въжета на скални масиви, намиращи се в дясната страна от началото на алея „Баш Бунар“ до ВЕЦ „Юзината“. Принудително са съборени дестабилизираните скални късове, изграден е предпазен джоб от мрежа над чешмата при паметника „Бяла Анаста“.

По повод паднали камъни на ул. „Мадара“ в Ловеч през април 2018 г., със заповед на кмета на Община Ловеч е назначена междуведомствена комисия, която е извършила оглед на скалните масиви, намиращи се над ул. „Мадара“ в участъка от първата къща на ул. „Мадара“ №1 до скален масив „Иглата“.

Идентифицирани са опасните скални масиви над описания участък на площ около 4 000 м² и е предложено да се извърши принудително обрушване на дестабилизираните малки скални късове, както и замрежване и шиниране на по-големите късове и на опасни участъци, а при необходимост да се изградят джобове от мрежа под проблемните участъци за улавяне на евентуални паднали скални късове. Комисията е препоръчала специализиран оглед, обрушване, обезопасяване и профилактика по алпийски способ на опасни скални масиви, намиращи се по протежение на ул. „Мадара“ с начало скалния феномен „Момински камък“ и с край – първата къща на улицата. Приблизителната площ е 4000 м², като е свалена нестабилната скална маса, изградени са няколко реда предпазни джобове от мрежа и омрежване на опасните участъци, извършено е анкериране (заскобване) чрез шини към основния скален масив на отделни скални късове, за които е опасно да бъдат обрушени поради големината им.

Както бе съобщено, Община Ловеч извърши на 8 април 2019 г. нова спешна проверка на всички опасни скални масиви в близост до алеята „Баш Бунар“, в парка „Стратеш“ и скалните масиви над квартал „Вароша“. Ще бъдат предприети необходимите действия за ново обрушване и укрепване на опасните участъци, които се активираха тази пролет.